Hlavní obsah

Jihokorejský prezident je zmatený z postupu Trumpa ohledně jednání s KLDR

– Soul

Jižní Korea vyjádřila opatrnou naději nad posledním vývojem kolem možného uskutečnění summitu mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Trump napřed písemně schůzku zrušil, ale krátce poté, řekl, že by se mohla uskutečnit, což zopakoval po umírněné reakci Pchjongjangu. Jihokorejský prezident Mun Če-in uvedl, že je z toho zmatený.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Jihokorejský prezident Mun Če-in

Článek

„Považujeme za příznivé, že naděje na dialog mezi Severní Koreou a Spojenými státy úplně neuhasly a znovu ožívají,” řekl mluvčí jihokorejského prezidenta podle agentury AP.

V posledních dvou dnech vyvolal Trump rozruch oznámením, že se vrcholná schůzka naplánovaná na 12. června v Singapuru ruší. Reagoval tak na tvrdá severokorejská prohlášení týkající se společného leteckého cvičení Jižní Koreje a USA, jehož se účastnily i bojové letoun F-22 Raptor schopné uniknout radarům. [celá zpráva]

Hned poté ale americký prezident otočil a naznačil, že by se schůzka ještě mohla uskutečnit. [celá zpráva]

Zopakoval to v pátek po smířlivé reakci severokorejských představitelů. [celá zpráva]

Jihokorejský prezident Mun Če-in, který tento týden jednal s Trumpem ve Washingtonu, vyjádřil velké překvapení nad krokem šéfa Bílého domu: „Jsem velmi zmatený”. Zdůraznil, že jaderné odzbrojení Korejského poloostrova by nemělo být odkládáno.

Jižní Koreu, která zprostředkovala rozhovory mezi Washingtonem a Pchjongjangem, Trumpovo zrušení summitu silně znepokojilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám