Hlavní obsah

Monstrózní hurikán Dorian stále pustoší Bahamy, pět mrtvých

• Aktualizováno

Minimálně pět mrtvých a další více než dvě desítky zraněných má na svědomí řádění hurikánu Dorian na severu Baham. Premiér Hubert Minnis varuje, že tragická bilance může být ještě vyšší. Živel totiž svůj pohyb na západ zastavil a stále setrvává nad ostrovem Grand Bahama, píše agentura DPA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Monstrózní hurikán Dorian stále pustoší BahamyVideo: Reuters

 
Článek

„Zažíváme historickou tragédii,“ uvedl Minnis. Následky po řádění Dorianu jsou „rozsáhlé a bezprecedentní“, uvedl premiér. Odhaduje se, že kolem 13 tisíc domů a budov je těžce poškozeno nebo zničeno. Bouře sice lehce zeslábla, ale stále ji doprovází vítr o rychlosti 220 kilometrů v hodině a lijáky, které zvyšují hladinu až o sedm metrů.

Úřady uvedly, že registrují přes dva tisíce tísňových volání. Mezi nimi byl i případ rodiny s pětiměsíčním dítětem na střeše domu nebo babičky, která vyřízla díru ve střeše, a tak se s pěti vnoučaty zachránila před stoupající vodou. Právě takový postup před vysokou vodou radí lidem úřady. Vzít si plovací vesty nebo plováky a vylézt na střechy domů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hurikán Dorian na záběrech z ISSVideo: NOAA, AP/Reuters

Problém je, že se na mnoho míst záchranáři kvůli vichru nedostanou. „Zachovejte klid. Nahlaste své souřadnice a jakmile to jen trochu půjde, vyrazíme za vámi. Teď se k vám jednoduše nemůžeme dostat,“ uvedl policejní náčelník Samuel Butler.

Živel likvidoval vše 

Zatím se záchranářům podařilo dostat do nemocnice v metropoli Nassau 21 zraněných. Stav pěti z nich je velmi vážný.

Foto: Ramon Espinosa, ČTK/AP

Hurikán doprovázel vítr až o síle 300 km/h.

Dorian udeřil na Bahamy a byl zařazen do nejvyšší, tedy páté kategorie hurikánů. Nárazy větru dosahovaly rychlosti až 300 kilometrů v hodině. Živel rval střechy domů, lámal elektrické sloupy jako sirky, ničil auta, jako by to byly hračky. Hurikán doprovází silné lijáky, ty způsobily rozsáhlé záplavy.

V pondělí večer místního času (v úterý nad ránem SELČ) byl střed hurikánu 40 kilometrů severovýchodně od Freeportu, což je správní středisko ostrova Grand Bahama. Z páté kategorie klesl na čtvrtou. Vítr v nárazech dosahuje rychlosti až 220 kilometrů za hodinu.

Foto: Novinky.cz, Mapy.cz

Hurikán Dorian

FOTO: Novinky.cz, Mapy.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám