Hlavní obsah

Libyjský maršál Haftar upevňuje moc, vyhnal islamisty z další části Benghází

Novinky,
Benghází
Aktualizováno

Síly libyjského polního maršála Chalífy Haftara vytlačily islámské radikály z čtvrti Kanfúda v Benghází. Radikálové napojení na Islámský stát a Al-Káidu, kteří byli ve čtvrti několik měsíců obklíčeni, tak ztratili jeden ze svých klíčových opěrných bodů. Celé město však od nich ještě vyčištěné není, uvedla BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Libyjští vojáci vytlačují islamisty z BengházíVideo: Reuters

 
Článek

Čtvrť zcela obklíčily Haftarovy jednotky v půlce ledna. [celá zpráva] Po aktuální ofenzívě se ve středu radikálové stáhli do oblasti sídliště Dvanáct Bloků.

Pokud se Haftarovým jednotkám podaří Kanfúdu udržet, bude to podle zpravodaje BBC významné, i když radikálové ovládají ještě některé oblasti v centru města.

Operace v Benghází trvá už více než rok. [celá zpráva] Boje tvrdě dopadly na místní obyvatele, takže musely tisíce lidí utéci.

Mocný hráč

Postup Haftarovy Libyjské národní armády (LNA) – označované také za východolibyjskou, neboť ji nekontroluje uměle vytvořená a mezinárodní uznávaná vláda národní jednoty – však vyvolává obavy kvůli možnému ohrožení politického sjednocení Libye.

Haftar podporuje legálně zvolený parlament, který sídlí na východě země a je věrný vládě, která z něj vzešla. Neuznává však loni vytvořenou vlády národní jednoty, na jejímž vzniku se podílela i východolibyjská vláda, ale kterou východolibyjský parlament sídlící v Tobrúku neuznal – možná právě i pod tlakem Haftara.

Důvodem je, že vláda národní jednoty Haftara nepotvrdila ve funkci velitele LNA.

Haftar se navíc obává, že ve vládě hrají příliš velkou roli milice z Misuráty, které sice vytlačily s mezinárodní pomocí Islámský stát ze Syrty, ale mají blízko k islamistům.

Haftarova cesta k moci

Chalífa Haftar sloužil Muammarovi Kaddáfímu a pomohl mu na konci šedesátých let k moci, pak se ale proti němu obrátil, když ho lybijský diktátor odstavil kvůli neúspěšné operaci v Čadu. Haftar odešel do exilu a spolupracoval s CIA. Když v roce 2011 propuklo povstání proti Kaddáfímu, vydal se vzbouřencům na pomoc.

Do středu pozornosti se pak dostal v únoru 2014. Když na Al-Káidu napojené milice Ansar Šaría ovládly Benghází a další města na lybijském východě, oznámil plán sjednotit zemi, která je rozdělena mezi kmeny, což k němu přivedlo mnoho bývalých vojáků. Postavil se i proti tehdy ještě legálnímu parlamentu v Tripolisu.

Foto: Maxim Shemetov/File Photo, Reuters

Libyjský velitel Chalífa Haftar

V květnu 2014 zahájil operaci Důstojnost, zaměřenou proti islámským radikálům na východě země. Nově zvolený parlament ho pak postavil do čela Libyjské národní armády, poslanci však museli z Tripolisu utéci do Tobrúku, protože předchozí vláda odmítla odstoupit a poslanci nechtěli uvolnit křesla svým nově zvoleným nástupcům. V zemi v půlce roku 2014 nastalo dvojvládí.

Haftar mezitím postupoval. Do půlky dubna vytlačila jeho LNA islamisty z okolí Benghází a dostala se až do 250 kilometrů vzdálené Derny.

V září 2016 při operaci Rychlá bouře ovládla ropné terminály v Sidře, Rás Lanúfu a Breze, které v té době držela ochranka věrná nově utvořené vládě národní jednoty. [celá zpráva] Poté byl Haftar povýšen na polního maršála.

Jednal i s Rusy

Haftar má zřejmě i podporu Moskvy, která by po vstupu do syrského konfliktu ráda posílila své pozice i v Libyi. V druhé půlce ledna navštívil ruskou letadlovou loď Admirál Kuzněcov a na dálku jednal s ruským ministrem obrany Sergejem Šojguem. [celá zpráva]

Libye se od svržení Muammara Kaddáfího v roce 2011 nevzpamatovala z chaosu a město Benghází, které bylo střediskem povstání, padlo do rukou radikálů. Ve městě pak zabili amerického velvyslance.

Reklama

Výběr článků

Načítám