Hlavní obsah

Z Benghází vyhnali teroristické skupiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benghází

Vojenské jednotky generála Chalífy Haftára věrné mezinárodně uznávané libyjské vládě dobyly v úterý hlavní baštu muslimských extremistů v Benghází - čtvrť Lisí. Uvedla to agentura AFP s odvoláním na armádní zdroje.

Foto: Reuters

Haftárovy vojenské jednotky v Benghází

Článek

Boje o Lisí zahájili Haftárovi muži v sobotu. Dařilo se jim postupovat. „Vstoupili jsme do většiny sektorů ovládaných v Lisí teroristickými skupinami,“ uvedl zdroj z velitelství. Už v pondělí vyhnali radikály z přístavu. [celá zpráva]

”Zcela jsme osvobodili oblast Lisí,“ sdělil později příslušník speciálních sil Fádil Hassí k situaci v centru města.

Foto: Esam Omran Al-Fetori, Reuters

Boji zničené budovy v Benghází

Boje si vyžádaly životy více než dvaceti provládních vojáků.

Ve městě působili radikálové od roku 2014, zpočátku především z Brigády 17. února napojené na skupinu Ansar šaría hlásící se k Al-Káidě. [celá zpráva] Už tehdy se střetávali s Haftárovými silami. [celá zpráva] V Benghází ale působili i bojovníci Islámského státu.

Několik hodin poté, co Lisí obsadili vojáci, zavládly mezi obyvatelstvem oslavy. Rodiny, které z čtvrti kvůli islamistům utekly, se k večeru houfně vydaly ke svým domovům, aby zjistily, v jakém jsou stavu. Lidé ale čekali, až vojáci domy zkontrolují, zda v nich nejsou nastražené výbušniny.

Foto: Esam Omran Al-Fetori, Reuters

Kouř nad Benghází

Úspěch v bojích přišel v den, kdy selhal další pokus o vytvoření vlády národní jednoty.

Haftár byl příslušníkem sil diktátora Muammara Kaddáfího, proti nimž se později postavil. Jeho jednotky sice dříve působily samostatně, ale Haftár vyjádřil loajalitu mezinárodně uznávané vládě.

Reklama

Výběr článků

Načítám