Hlavní obsah

Vojsko libyjského generála Haftara dobylo část Benghází ovládanou džihádisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benghází

Libyjská národní armáda (LNA) pod velením generála Chalífy Haftara dobyla část Benghází, nad kterým mají kontrolu islamisté. Během dvoudenních bojů zemřelo devět Haftarových vojáků, a od začátku roku jich tak v oblasti přišlo o život více než 50. S odvoláním na vojenské zdroje o tom informoval zpravodajský web News24.

Foto: Esam Omran Al-Fetori, Reuters

Boji zničené budovy v Benghází

Článek

„Převzali jsme kontrolu nad čtvrtí Abu Snaib (jihozápad města),“ řekl důstojník z velení Haftarovy LNA s tím, že boje ve městě a okolo něj si od 1. ledna vyžádaly životy 52 vojáků. „Naše síly nyní zcela obklíčili oblast Kanfudy,” dodal k dalšímu postupu proti džihádistům ve městě. Radikálové stále drží čtvrti ve středu města Sabaru i Súk al Hút.

K Haftarově LNA se připojilo mnoho bývalých vojáků libyjské armády. Tyto oddíly bojují proti teroristům. I když se od roku 2014 podařilo vojákům LNA převzít kontrolu nad značnou částí Benghází, islamisté nadále okupují některé čtvrti v centru města. V oblasti operuje několik islamistických skupin a některé jsou napojeny na teroristickou síť Al-Káida.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Libyjský polní maršál Chalífa Haftar

Za Haftarem stojí mezinárodně uznávaný parlament, který sídlí na východě země a který vzešel z voleb. Ale předchozí islamistická vláda v Tripolisu odmítla odstoupit.

Loni se podařilo dojednat vytvoření vlády národní jednoty, do které vstoupili zástupci obou vlád, ale parlament na východě země ji neuznal.

Libye se od svržení Muammara Kaddáfího v roce 2011 nevzpamatovala z chaosu a město Benghází, které bylo střediskem povstání, padlo do rukou radikálů. Ve městě pak zabili amerického velvyslance.

Reklama

Výběr článků

Načítám