Hlavní obsah

Krejčíř prý hrozil ve vazbě zbraní svému bývalému zaměstnanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg

Český podnikatel Radovan Krejčíř údajně ohrožoval zbraní bývalého pokladníka své směnárny, když byl tento muž za dohledu policie transportován do vazební věznice. Někdejší Krejčířův zaměstnanec Brendan Harrison obviněný z osnování vražedného útoku na uprchlého podnikatele to prohlásil během soudního slyšení. Informaci v sobotu přinesl jihoafrický list The Saturday Star. Krejčíř nařčení odmítl.

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř na archivním snímku

Článek

Jednačtyřicetiletý Harrison byl pokladníkem v Krejčířově výkupně zlata Moneypoint v johannesburské čtvrti Bedfordview. V červenci však byl zatčen a obviněn z podílu na přípravě vraždy svého šéfa.

V pátek u soudu podle listu vypověděl, že policisté umožnili Krejčířovi, aby mu během jeho červencového transportu do vazební věznice vyhrožoval a mířil na Harrisona zbraní.

Jeden z policistů prý během transportu s kýmsi telefonoval v angličtině a domluvili se, že se s ním může setkat ještě v průběhu cesty. Poté policejní anton zastavil poblíž Krejčířova domu a policista otevřel dveře Krejčířovi a dalšímu muži, uvedl Harrison.

Český podnikatel prý na něj namířil zbraň a začal se ho ptát na zlato a diamanty, které údajně postrádal. Poté odešel, aniž by mu ublížil, dodal Harrison.

Krejčíř obvinění popírá

Krejčíř podle listu The Saturday Star obvinění označil za "totální nesmysl".

Úřady předtím uznaly, že Harrisonův život je v souvislosti s Krejčířovým případem ohrožen, a Harrisonova ostraha ve vazební věznici byla posílena na maximum.

Harrison je obviněn z trestného činu, který se stal loni v září. V pátek požádal o propuštění na kauci, soud však žádost odmítl s tím, že by mohl uprchnout ze země.

Krejčíř v JAR zřejmě čelil několika pokusům o vraždu. Z jednoho z nich bez zranění vyvázl koncem července právě u své výkupny zlata. Když vystupoval z auta, začala z jiného zaparkovaného vozu střílet dálkově ovládaná zbraň. Tento případ novináře zaujal, neboť zbraň měla 12 hlavní. Později Krejčíř novinářům řekl, že žije život Jamese Bonda.

Související téma

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Krejčíř přijel do JAR v roce 2007 na falešný pas ze Seychel přes Madagaskar. Loni byl v Česku nepravomocně odsouzen k 11 letům vězení za více než půlmiliardový daňový únik, Johannesburg ale zatím nerozhodl o jeho vydání. Podnikatel by chtěl v africké zemi zůstat, a proto zde požádal o politický azyl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám