Hlavní obsah

Kosmická loď s první čínskou kosmonautkou přistála na Zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na padáku v oblasti Vnitřního Mongolska na severu Číny přistála v pátek čínská vesmírná loď Šen-čou 9, v jejíž posádce byla i první čínská kosmonautka. Informovala o tom čínská televize CCTV. Mise kosmické lodi trvala 13 dní, během nichž se spojila s modulem Tchien-kung 1.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Kosmická loď s první čínskou kosmonautkou přistála na ZemiVideo: Reuters

 
Článek

Vesmírná loď se tříčlennou posádkou dosedla na padáku v 10:05 místního času (04:05 SELČ). Přistávací modul při dopadu na zem vynesl do vzduchu mračno prachu a zůstal ležet na boku. Čínské úřady označily manévr za úspěšné přistání a vypravily na místo auta a vrtulníky, které vyzvednou posádku.

Zhruba hodinu po přistání trojice tchajkonautů, jak Čína své kosmonauty nazývá, z modulu vystoupila. Všichni tři se zdáli být v pořádku, usmívali se a mávali do televizních kamer.

"Tchien-kung 1, náš domov ve vesmíru, byl pohodlný a příjemný. Jsem hrdá na svou zemi," řekla v televizním rozhovoru po přistání třiatřicetiletá důstojnice letectva Liou Jang, jež byla vůbec první ženou, kterou Čína vyslala do vesmíru.

Její kolega Liou Wang dodal: "Je příjemné stát zase na zemi a ještě lépe se cítím proto, že jsem doma."

Foto: ČTK/AP

Kosmická loď Šen-čou 9 přistála ve Vnitřním Mongolsku.

Spojení s modulem

Páteční přistání ukončilo čtvrtou a zatím nejdelší čínskou vesmírnou misi s lidskou posádkou. V jejím rámci se loď Šen-čou 9 dvakrát spojila s orbitálním modulem - jednou v automatickém režimu, podruhé spojení provedli kosmonauti ručně. [celá zpráva]

Při misi také poprvé čínští kosmonauti přestoupili z vesmírné lodi do modulu na oběžné dráze kolem Země. [celá zpráva]

Premiér: Je to významný pokrok

Velitel čínského vesmírného programu Čchang Wan-čchuan označil misi za naprosto úspěšnou. Let vesmírné lodi Šen-čou 9 pochválil i čínský premiér Wen Ťia-pao, podle kterého se podařilo dosáhnout významného pokroku v kosmickém programu.

Foto: ČTK/AP

Trojice čínských tchajkonautů

Čína se v roce 2003 stala po Sovětském svazu a Spojených státech třetí zemí, která dokázala vlastními silami dopravit člověka do vesmíru. V roce 2008 pak její tchajkonaut uskutečnil výstup do volného kosmu. Loni Peking dopravil na oběžnou dráhu experimentální modul Tchien-kung 1, který slouží k testování techniky pro stavbu vesmírné stanice. Tu by chtěla Čína uvést do provozu do roku 2020.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám