Hlavní obsah

Koronavirem se na Mount Everestu nakazila minimálně stovka lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na nejvyšší hoře světa Mount Everestu se nakazilo koronavirem nejméně 100 horolezců a členů jejich podpůrných týmů. Agentuře AP to v sobotu řekl rakouský horský vůdce Lukas Furtenbach, který ve svém odhadu vychází z výpovědí záchranných pilotů, poskytovatelů pojištění, lékařů a vedoucích expedic.

Foto: Tashi Sherpa, ČTK/AP

Mount Everest

Článek

V Nepálu se nyní šíří koronavirus rychlým tempem, existenci ohniska nákazy na svahu Everestu ale nepálské úřady popírají.

Furtenbach nicméně již před týdnem svou letošní výpravu na Mount Everest vzdal. Uvedl, že jeden ze zahraničních horských vůdců a šest nepálských Šerpů v jeho expedici měli pozitivní testy na koronavirus. V základním táboře na nejvyšší hoře světa Furtenbach viděl nemocné a slyšel, jak lidé ve stanech kašlou.

Everest jako nové ohnisko koronaviru? V základním táboře přibývá případů

Cestování

Nepálské úřady loni v březnu Mount Everest kvůli pandemii uzavřely, letos ale vydaly k výstupu na její 8848 metrů vysoký vrchol pro zahraniční horolezce 408 povolení. Koncem dubna byla na Everestu zjištěna první nákaza koronavirem u norského horolezce.

Nepál stále hlásí velmi vysoké počty případů koronaviru - za poslední den se jich potvrdilo 8607 a zemřelo dalších 177 lidí. Od začátku epidemie má tato 28milionová země potvrzeno přes 497 000 nakažených a 6024 úmrtí. V důsledku epidemie je v Nepálu nedostatek nemocničních lůžek, léků i kyslíku potřebného pro pacienty s covidem-19, takže vláda požádala o pomoc jiné země.

Na Mount Everestu zemřeli první dva horolezci letošního roku

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám