Hlavní obsah

Kopu v zemi, pak jdu na samotku. Americký vězeň popsal kárný tábor v Severní Koreji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pětadvacetiletý Američan Matthew Miller, jehož před dvěma týdny v Severní Koreji odsoudili k šesti letům nucených prací, nastoupil do výkonu trestu. Ve čtvrtek o tom informovala agentura AP, jež s ním pořídila rozhovor. Miller popsal svůj pracovní den, po němž následuje izolace.

Foto: ČTK/AP

Vězněný Matthew Miller

Článek

„Vězeňský život, to je osm hodin práce denně. Většinou je to v zemědělství, kopání v hlíně. Kromě toho je to izolace, s nikým žádný kontakt,“ popsal Miller, který má na fotografii uvolněné severokorejskými úřady oholenou hlavu a na sobě šedý vězeňský oblek s číslem 107.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Miller podotkl, že by se rád z vězení dostal. Napsal už prý několik dopisů americkým představitelům včetně ministra zahraničí Johna Kerryho, první dámě Michelle Obamové či bývalé šéfce diplomacie a první dámě Hillary Clintonové. Podle AP mu povolili i telefonát domů do Kalifornie.

Přijel a roztrhal víza

Severokorejci Millera zatkli 10. dubna a v polovině září odsoudili za „nepřátelské činy“. Podle nich je to „neurvalec“, který měl na příkaz z Washingtonu infiltrovat severokorejský vězeňský systém. Miller při příjezdu roztrhal víza a tvrdil, že usiluje v KLDR o azyl. Pchjongjang tvrdí, že se Miller chtěl stát druhým Edwardem Snowdenem, který se ukrývá v Rusku poté, co vyzradil existenci tajných programů sledování Národní bezpečnostní agentury (NSA).

Foto: KCNA, Reuters

Matthew Miller u severokorejského soudu

Severní Korea zadržuje ještě dva Američany. Zatímco misionář korejského původu Kenneth Bae si už v pracovním táboře odpykává 15letý trest, Jeffreyho Fowla soud za to, že v hotelu nechal ležet bibli, teprve čeká.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Odhaduje se, že v severokorejských trestaneckých táborech je zadržováno na 100 000 lidí. Internace pokračují i za nového vůdce Kim Čong-una. Nepotvrdily se ani zprávy z roku 2011, že režim dal uzavřít Trestaneckou pracovní kolonii 22, největší z táborů postavených po vzoru sovětského gulagu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám