Hlavní obsah

Konec. Ruský Progress je ztracen a shoří v atmosféře

Nákladní kosmická loď Progress je stále mimo kontrolu. Ruští experti ve středu ztratili možnost jejího řízeného zániku, ruská loď míří do hustých vrstev atmosféry. Úlomky by na Zemi měly dopadnout mezi 7. a 11. květnem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruská kosmická loď Progress nekontrolovaně rotuje vesmíremVideo: Reuters

 
Článek

Progress se dostal do problémů v úterý, kdy ho vynesla raketa Sojuz. Při startu se mu nerozevřely dvě antény radarové navigace a od té doby je loď bez spojení s řídícím střediskem. [celá zpráva]

Podle zdrojů z kosmické agentury Roskosmos by loď měla zaniknout nejpozději příští týden v pondělí. „Loď postupně klesá k Zemi, nemá kam jinam letět,“ sdělil ve středu listu The Guardian anonymní zdroj z ruské vesmírné agentury. Podle něj jsou reakce rakety naprosto nepředvídatelné.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start ruské nákladní lodi Progress M-27MVideo: Reuters

„Myslím, že loď shoří bezezbytku v atmosféře, ale není vyloučeno podle okamžité hustoty atmosféry a podle polohy, jak bude loď vstupovat do atmosféry, že by mohla nějaká část i tento přestup přežít,“ uvedl ředitel České kosmické kanceláře Jan Kolář. Podle něj by šlo ale o malé kusy do hmotnosti maximálně jednoho kilogramu.

V úvahu k dopadu podle Koláře připadá kterékoliv místo na zeměkouli mezi 51,6 stupněm jižní a severní šířky. Z hlediska pravděpodobnosti do situace vstupuje také povrch Země, který ze dvou třetin tvoří moře, tím spíše by úlomky mohly skončit v moři, dodal.

První neřízený sestup

Agentura TASS ve středu napsala, že povely ze Země sice na palubu porouchaného Progressu odcházely, odezva ale nebyla žádná. Další pokusy už podniknuty nebudou. „Situace je bezvýchodná. Kontrolovaný sestup není možný,” uvedla agentura. Doposud byly sestupy řízené, tento bude zcela neřízený.

„Je to vůbec poprvé, co k takovéto situaci došlo. Taková závada se ještě nikdy u tohoto typu lodě nevyskytla,“ řekl Kolář.

Spolu s lodí shoří 2,5 tuny nákladu určeného původně šestičlenné posádce Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), ale i kolekce předmětů, jejichž dopravení na stanici mělo být připomínkou 70. výročí vítězství sovětských vojsk nad nacistickým Německem.

Ruští odborníci sledují potíže Progressu s nemalým znepokojením, uvedla ve středu rozhlasová stanice Echo Moskvy. Jde totiž o prakticky identickou verzi kosmické lodi s tou, která se používá k pilotovaným letům.

V moskevských médiích se objevují spekulace, že nehoda ovlivní harmonogram dalších startů k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) včetně pilotovaných letů.

Reklama

Výběr článků

Načítám