Hlavní obsah

Ruská loď Progress nekontrolovaně rotuje, hrozí jí zkáza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruské řídící středisko se v úterý rozhodlo odložit spojení nákladní kosmické lodi Progress s vesmírnou stanicí ISS, protože se po startu dostala do problémů. Dvě antény radarové navigace kosmické lodi, kterou vynesla raketa Sojuz, se nerozevřely. Progress se vymkl kontrole, pohybuje po nižší nestabilní dráze a hrozí mu zkáza.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start ruské nákladní lodi Progress M-27MVideo: Reuters

 
Článek

Loď letí bez spojení s řídícím střediskem. To se opakovaně pokouší vyslat Progressu signály, které aparát navedou do normálního letového režimu. Podle zpráv americké NASA se ale nákladní loď stabilizovat nepodařilo a Progress nekontrolovaně rotuje kolem vlastní osy.

Velení americké protivzdušné a kosmické obrany NORAD oznámilo, že ruská loď se pohybuje na takzvané "krátkodobé oběžné dráze". Podle amerických expertů to znamená, že pokud se nepodaří letovou dráhu Progressu upravit, nákladní loď pravděpodobně čeká zkáza. Pohybuje se po výstřední dráze s perigeem 127 km a apogeem 251 km. Na té může podle ruských zdrojů vydržet několik dnů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zdroje, které si přejí zůstat v anonymitě, připouštějí, že není vyloučena ztráta Progressu, napsala agentura TASS.

Příčina selhání antén nejasná

Loď odstartovala bez problémů v 9:09 SELČ. Měla letět po zkrácené trajektorii, která umožňuje spojení s ISS do šesti hodin po startu. Naplánováno bylo na 15:07. Ruské pozemní kontrolní středisko se ale rozhodlo spojení odložit poté, co telemetrické signály ukázaly, že tři navigační antény radarového systému Kurs nejsou funkční. Ani se nerozevřely.

Systém Kurs poskytuje data pro palubní počítač, který řídí automatické spojení s modulem ISS Pirs. Poskytuje data o vzdálenosti lodě od orbitální stanice. Dispečeři kvůli selhání antény nedostávají data o průběhu letu a výkonu motorů.

Experti ruského Roskosmosu zatím neznají důvod vzniklých potíží, sluneční baterie se otevřely normálně.

Kvůli poruše nosné rakety Sojuz navíc loď nedosáhla plánované oběžné dráhy. Řídící středisko se proto rozhodlo přejít na dráhu dvoudenního letu používanou i u předchozích misí. Spojení lodě s ISS lze provést i ručně, ovšem jen v případě, že loď přijímá povely.

Let je součástí oslav výročí konce války

Progress má k ISS dopravit 2,5 tuny nákladu. Let má být také příspěvkem k oslavám 70. výročí vítězství Rudé armády nad nacistickým Německem.

Čelo nosné rakety Sojuz bylo vyzdobeno vyobrazením ruského Řádu velké vlastenecké války a čestné svatojiřské stuhy. Několik stuh, které jsou v Rusku tradičním symbolem vojenské cti, veze Progress i šestičlenné rusko-americko-italské posádce ISS.

Reklama

Výběr článků

Načítám