Hlavní obsah

KLDR udělala neobvyklý diplomatický krok, poslala dopis do amerického Kongresu

Pchjongjang/Washington

Nedávno obnovený Zahraniční výbor severokorejského parlamentu podnikl velmi neobvyklý krok, poslal dopis americké Sněmovně reprezentantů, v němž kritizuje chystané nové, tvrdší americké sankce vůči KLDR. Uvedla to severokorejská agentura KCNA. Po schůzce severokorejských a amerických zástupců v Oslu je to další snaha Pchjongjangu o otevření kanálů k jednáním, soudí agentura AP.

Foto: Kcna, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Parlamentní výbor v listu plánované sankce odsoudil jako „ohavný čin proti lidskosti”, uvedla severokorejská státní tisková agentura KCNA: „KLDR bude pozorným okem sledovat další akce USA a pokračovat v podnikání legitimních sebeobranných akcí, aby čelila nepřátelské politice USA ke KLDR.“

Podle AP není jasné, jak byl protest zaslán, zda prostřednictvím e-mailu, nebo zda byl Sněmovně reprezentantů doručen jiným způsobem. USA a KLDR nemají mezi sebou navázány diplomatické vztahy a oficiálně spolu nekomunikují, napsala agentura. Podle ní jde o mimořádný krok, Severní Korea často odsuzuje politiku Washingtonu, většinou ale ve vyjádřeních ministerstva zahraničí nebo v OSN, přímý protest adresovaný americkému Kongresu je nebývalý. V roce 1984 KLDR poslala dopis do USA, ve kterém vyzývala k zahájení třístranných rozhovorů mezi USA a oběma Korejemi.

Obnovený výbor

Zahraniční výbor, který byl v roce 1998 rozpuštěn otcem současného vůdce Kim Čong-una Kim Čong-ilem, byl obnoven 11. dubna letošního roku a do jeho čela byl zvolen bývalý ministr zahraničí Ri Su-jong. Působí v něm i další zkušení diplomaté včetně vyjednavače o jaderném programu Kima Kjee-kwana. Obnovení výboru se bere jako pokus o otevření okna pro kontakty s vnějším světem, zejména s Jižní Koreou a USA.

Dopis do USA je zřejmě jeho prvním krokem, uvedl list The Korea Herald.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejská tanky pálí při cvičení

Už v pondělí a v úterý se však v Oslu konaly neformální rozhovory mezi zástupci KLDR a Američany. Naposled se takováto setkání, kde si obě strany vyměňují názory, konala loni v Malajsii a v Ženevě. [celá zpráva]

Nové, tvrdší sankce

Sněmovna reprezentantů, v níž mají převahu republikáni, 4. května schválila tvrdší sankce vůči KLDR, které jsou nově zaměřeny na její námořní dopravu. Lodě vlastněné KLDR nebo zeměmi, které odmítly uplatňovat sankce Rady bezpečnosti OSN proti KLDR, nebudou moci vplouvat do amerických přístavů a výsostných vod. Sankce také kritizují využívání „otrocké práce“.

Cílem sankcí je podle kongresmanů ztížit severokorejskému režimu získávání peněz, které by mohl použít při rozvoji jaderného a raketového programu. Nové sankce ještě musí potvrdit Senát, ale nečekají se komplikace, protože zákon společně připravili republikáni a demokraté.

Reklama

Související články

Američané jednají v Norsku se Severokorejci

Zástupci Severní Koreje a Spojených států amerických se v pondělí a v úterý sešli v Oslu na neoficiálních jednáních. O schůzce informovaly jihokorejský list...

Výběr článků

Načítám