Hlavní obsah

KLDR provedla další raketový test

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle jihokorejské armády provedla KLDR v neděli další raketový test a vystřelila osm raket krátkého doletu. Test zaznamenalo i Japonsko, podle něhož střely dopadly do Japonského moře.

Foto: KCNA, Reuters

Test severokorejské taktické řízené střely (ilustrační foto)

Článek

Podle jihokorejské armády KLDR odpálila rakety ze základny poblíž hlavního města Pchjongjangu. Tokio uvedlo, že rakety dopadly do oblasti moře mimo výlučnou ekonomickou zónu Japonska, která se rozléhá do 200 námořních mil, tedy 370 kilometrů od pobřeží.

Raketový test KLDR uskutečnila den poté, co ze Soulu odcestoval speciální americký vyslanec Sung Kim, informovala agentura Reuters. Ten jednal se svými jihokorejskými a japonskými protějšky o aktivitách Severní Koreje.

V sobotu také skončilo společné cvičení námořních sil USA a Jižní Koreje. Třídenních manévrů se zúčastnila i americká letadlová loď USS Ronald Reagan, informovala agentura Reuters.

Dvě desítky testů od začátku roku

Severní Korea letos uskutečnila už 18 raketových testů, uvedla agentura AP. Podle expertů se země také připravuje na svůj první jaderný test od září 2017. Raketové i jaderné testy KLDR zakazují rezoluce OSN. Na konci května USA v Radě bezpečnosti OSN navrhly zpřísněné sankce proti Pchjongjangu, návrh ale vetovaly Rusko a Čína.

Severní Korea odpálila tři balistické rakety včetně mezikontinentální

Svět

Předchozí raketový test KLDR uskutečnila na konci května, krátce po návštěvě amerického prezidenta Joea Bidena v oblasti. Tehdy Severní Korea podle analytiků odpálila i jednu mezikontinentální balistickou střelu Hwasong-17, která patří k nejmodernějším zbraním severokorejské armády.

Reklama

Výběr článků

Načítám