Hlavní obsah

Severní Korea odpálila tři balistické rakety včetně mezikontinentální

Soul/Tokio

Severní Korea odpálila ve středu východním směrem tři balistické rakety. Uvedl to jihokorejský generální štáb s tím, že jedna z raket zřejmě byla mezikontinentální. Střely byly odpáleny v rozmezí necelé hodiny z letiště Sunan poblíž severokorejské metropole Pchjongjangu, kde se v poslední době provádějí testy raket.

Foto: KCNA, Reuters

Odpálení severokorejské rakety vynášející hypersonické vztlakové těleso z mobilní rampy (ilustrační záběr z loňského testu)

Článek

Štáb uvedl, že odpaly z oblasti u Sunanu byly zaznamenány v 6:00, 6:37 a 6:42.

Jako první byla odpálena mezikontinentální balistická raketa, která dosáhla výšky 540 km a dopadla ve vzdálenosti 540 km. Armádní experti tvrdí, že šlo zřejmě o raketu Hwasong-17.

Druha raketa byla balistická krátkého doletu, dosáhla výška 20 km a ztratila se z radarů, což naznačuje její selhání.

Třetí balistická raketa krátkého doletu uletěla 760 km a dosáhla výšky 60 km. KLDR provedla podle agentury Jonhap letos už 17 testů raket.

KLDR odpálila balistickou raketu

Svět

Japonská pobřežní stráž informovala o dvou testech. Tamní veřejnoprávní televizní stanice NHK uvedla, že rakety zřejmě dopadly mimo výlučnou ekonomickou zónu Japonska.

Tato oblast moře se rozléhá do 200 námořních mil, tedy 370 kilometrů od pobřeží.

Pchjongjang rakety odpálil jen několik hodin poté, co z Japonska odletěl americký prezident Joe Biden, který do Asie zavítal poprvé od svého zvolení.

Zástupci USA i Jižní Koreje varovali, že se KLDR chystá na další zbrojní testy, možná i během návštěvy amerického prezidenta.

Spekuluje se, že by Severní Korea mohla odpálit balistickou raketu nebo provést jaderný test v době, kdy se potýká s vážnými ekonomickými problémy, nedostatkem potravin způsobeným suchem a vlnou epidemie covidu-19.

KLDR zaznamenala dalších 167 650 lidí s příznaky covidu-19

Svět

Biden se v sobotu dohodl se svým jihokorejským protějškem Jun Sok-jolem na pořádání rozsáhlejších vojenských cvičení a nasazení většího množství amerických strategických prostředků, pokud to bude nutné k odrazení KLDR od sílících zbrojních testů.

Reklama

Výběr článků

Načítám