Hlavní obsah

KLDR může v budoucnu zasáhnout USA jadernými zbraněmi, uvedl Pentagon

Washington

Pokračující vývoj severokorejské jaderné technologie a balistických raket dlouhého doletu posouvají Pchjongjang k jeho cíli, ke schopnosti zasáhnout Spojené státy jadernou zbraní. Uvedlo to americké ministerstvo obrany v nové zprávě, kterou ve čtvrtek předložilo Kongresu a o níž informovala agentura Reuters.

Foto: Kyodo, Reuters

USA mají strach hlavně z rakety Unha

Článek

Dokument, který je první verzí každoročního zhodnocení situace, jež od Pentagonu vyžaduje zákon, uvádí, že by severokorejská raketa Tepodong-2 při pokračujícím vývoji mohla být nakonec schopná nést jaderný náklad a zasáhnout některé části USA.

KLDR loni v prosinci odpálila vícestupňovou raketu, která na oběžnou dráhu vynesla družici. To je pokrok, který "značně přispěl" k vývoji balistických raket dlouhého doletu, uvedla zpráva.

Pchjongjang rovněž pokračuje ve vylepšování jaderných zbrojních schopností, do čehož spadá i únorový pokusný jaderný výbuch. Zároveň je KLDR schopná "kdykoli provést další jaderné zkoušky".

"Tyto pokroky v systémech balistických raket spojené s vývojem v jaderné technologii ... jsou v souladu s deklarovaným cílem Severní Koreje dosáhnout schopnosti udeřit na americkou pevninu," uvedl Pentagon. "KLDR se bude posouvat blíže k tomuto cíli, a také zvyšovat hrozbu, kterou představuje pro americké síly a spojence v oblasti, pokud bude nadále pokračovat ve zkouškách a obětovat skrovné zdroje na tyto programy."

Korea představuje velkou hrozbu 

Dokument charakterizuje Severní Koreu jako jednu z největších amerických bezpečnostních hrozeb v oblasti. Zpráva byla zveřejněna po dvou měsících stupňujících se severokorejských výhrůžek válečným peklem v době, kdy se začalo napětí mezi Pchjongjangem a Washingtonem mírně uvolňovat.

Korea - související témata

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un

Foto: Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-il

Foto: ČTK/AP

Severokorejští vojáci

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

 O korejském konfliktu, který skončil příměřím v roce 1953, čtěte ZDE.

Foto: Profimedia.cz

Přílsušník americké námořní pěchoty útočí na pozice KLA

KLDR v roce 2005 podepsala dohodu, že se vzdá jaderného programu výměnou za hospodářskou pomoc. Později od ní ale odstoupila a nový severokorejský vůdce Kim Čong-un prohlašuje, že se jaderných zbraní nikdy nezřekne.

Reklama

Výběr článků

Načítám