Hlavní obsah

Kim zemřel po operaci, tvrdí přeběhlík z KLDR

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Spekulace o možné smrti severokorejského vůdce Kim Čong-una dále přiživil emigrant KLDR Ji Seong-ho, který žije v Jižní Koreji a tvrdí, že je v kontaktu se severokorejskými sítěmi, které poskytují informace západu. Kim Čong-un je podle něj mrtev na 99 procent a Pchjongjang by to mohl oznámit už tento víkend, napsal v pátek britský list The Daily Mail.

Foto: ČTK/AP

Poslední snímek Kim Čong-una z 11. března 2020, kdy se zúčastnil zasedání politbyra Korejské strany práce

Článek

„Byl jsem informován, že Kim Čong-un zemřel minulý týden po operaci kardiovaskulárního systému. Není to jisté na 100 procent, ale můžu to říci s jistotou 99 procent,“ prohlásil Seong-ho, jenž byl letos zvolen do jihokorejského parlamentu.

Přeběhlíci z KLDR, která patří k nejizolovanějším zemím světa, jsou ceněným zdrojem informací o severokorejském režimu a často na tom na jihu vybudují svou obživu. Sepisují knihy, pořádají přednášky nebo se angažují ve veřejném životě. Informace o KLDR je živí a je obtížné poznat, kdy mluví pravdu a kdy si ji přikrášlí.

Moc by mohla převzít Kimova sestra

Vládu nad Severní Korea by mohla převzít Kimova dvatřicetiletá sestra Kim Jo-čong, která se na vládnutí dlouhodobě připravovala a Kim k ní choval důvěru.

Bude mít Severní Korea diktátorku? Sestra Kim Čong-una má šance ujmout se otěží

Svět

Kim Jo-čong to však vzhledem k ambicioznosti Kimových generálů nebude mít jednoduché a je otázkou, zda jí armádní špičky otěže moci vůbec budou chtít přenechat. „Severní Korea zápasí se složitým procesem následnictví,“ konstatoval Seong-ho s tím, že právě to by mohlo být důvodem proč severokorejský režim s oznámením smrti vůdce otálí.

Kima by mohl nahradit jeho strýc. Ještě loni byl velvyslancem v České republice

Svět

Šestatřicetiletý Kim Čong-un se naposledy objevil na veřejnosti 11. dubna. Od té doby severokorejská média pouze zveřejňují dopisy podepsané jeho jménem. Washington i Soul nicméně s odkazem na své zdroje popírají spekulace o tom, že by byl severokorejský diktátor po smrti. Všichni se ovšem shodují v tom, že je přinejmenším podivné, že země nijak neraguje na spekulace, které se ohledně zdraví Kima vyrojily.

Kim Čong-un se bojí koronaviru a je v izolaci, tvrdí jihokorejský ministr

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám