Hlavní obsah

Jsme s Tálibánem ve styku, potvrdil Karzáí

– Kábul
Novinky, rei

Vlády USA a Afghánistánu vyjednávají s povstalci z Tálibánu, potvrdil ve středu listu The Wall Street Journal (WSJ) afghánský prezident Hámid Karzáí. Dodal, že podle něj chce většina tálibů po deseti letech válčení mír.

Foto: Ahmad Masood , Reuters

Afghánský prezident Hámid Karzáí

Článek

„Lidé v Afghánistánu chtějí mír, včetně Tálibánu. To jsou také lidé, mají rodiny, příbuzné, děti. Doba je těžká i pro ně,“ prohlásil Karzáí. Potvrdil, že jednotlivé strany vedou kromě dvoustranných jednání i společné rozhovory.

Vylíčení podrobností se Karzáí vyhnul. Vysvětlil to obavou, že by tím mohl ohrozit další jednání.

Podle WSJ se uskutečnilo společné setkání zástupců vlád USA, Afghánistánu a Tálibánu minulý měsíc. Dosavadní rozhovory jsou technického charakteru, mají sloužit k vybudování vzájemné důvěry. Spojenci také souhlasili s otevřením kanceláře Tálibánu v Kataru, upozornil deník.

Spojené státy a země NATO chtějí začít stahovat své vojáky z Afghánistánu nejpozději přespříští rok. Podle komentátorů může mírový proces ohrozit několik faktorů, jedním z hlavních je podpora pákistánské vlády Tálibánu. Karzáí k tomu řekl, že bude s pákistánskou, ale i íránskou vládou ve čtvrtek jednat a požádá je o pomoc.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám