Hlavní obsah

Jižní Korea se obává teroru na olympiádě, deportovala 17 cizinců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Jižní Korea preventivně deportovala ze země 17 cizinců v rámci protiteroristických opatření před zimní olympiádou v Pchjongčchangu. Uvedl to ve středu list Korea Times s odvoláním na úterní vyjádření imigračního úřadu.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Olympijský stadión v Pchjongčchangu

Článek

„Deportovali jsme sedmnáct cizinců, kteří mohli představovat potenciální teroristickou hrozbu pro olympiádu,“ řekl představitel imigračního úřadu. Upřesnil, že šlo o rozsáhlou akci, která byla výsledkem úzké spolupráce a sdílení informací s tajnými službami v padesáti zemích.

„Nemůžeme vyloučit možnost, že se zahraniční teroristé pokusí vstoupit do země a budou přitom předstírat, že jsou zájemci o olympiádu nebo zaměstnanci najatí korejskými firmami. Proto musíme být před olympiádou a během ní ostražití,“ dodal imigrační úředník.

Podle sdělení úřadů pocházeli deportovaní lidé z pěti zemí včetně států střední a jihovýchodní Asie. O které státy se jedná, oznámeno nebylo, stejně jako nebyla zveřejněna jména, pohlaví a roky narození deportovaných.

Ze středoasijských zemí, zejména z Uzbekistánu, pochází řada teroristů, mnoho Uzbeků bojovalo i v řadách Islámského státu a Uzbek Abdulgadir Mašaripov spáchal novoroční atentát v Istanbulu. [celá zpráva]

Teroristické skupiny operují i v jihovýchodní Asii, zejména v Indonésii a na Filipínách, které letos radikálové napojení na IS ovládali a několik měsíců drželi část města Marawi. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám