Hlavní obsah

Filipínské město Marawi osvobodili od IS, vůdci teroristů jsou mrtví

Manila/Marawi

Filipínský prezident Rodrigo Duterte v úterý oznámil, že město Marawi, které na konci května ovládli radikálové z Islámského státu, bylo osvobozeno. Uvedla to BBC. Oslavy trochu zkazilo, že těsně před projevem byla z města slyšet palba. Duterte osvobození ohlásil den poté, co armáda uvedla, že zabila vůdce radikálů Isnilona Hapilona a Omara Mauteho.

Filipínské Marawi bylo osvobozeno od teroristů, oznámil prezident DuterteVideo: Novinky/AP

 
Článek

„Dámy a pánové, tímto vyhlašuju Marawi za vyčištěné od teroristů,“ prohlásil před vojáky u města Duterte.

K palbě armáda podotkla, že stále provádí operace s cílem dopadnout poslední tři desítky ozbrojenců a osvobodit dvacítku rukojmích, které radikálové drží.

Foto: Reuters

Filipínská vlajka mezi troskami města Marawi

Mluvčí armády pak uvedl, že prezidentovo prohlášení bylo symbolické, ale také mělo ukázat, že může začít rekonstrukce města, které bylo při skoro pěti měsících bojů zdevastováno.

Boje si vyžádaly na tisíc obětí. Padesát civilních, 150 z řad armády a pak řadu vzbouřenců. Armáda tvrdí, že jich zabila 800, a to ze skupiny Abu Sayyafa, kterou vedl Hapilon, i ze skupiny Maute.

Foto: ČTK/AP

Generál Eduardo Ano drží fotografie zabitých vůdců radikálů Isnilona Hapilona Omara Mauteho.

V pondělí náčelník štábu Eduardo Ano oznámil, že armáda zabila Hapilona a Mauteho, když stahovala smyčku kolem poslední enklávy, kterou radikálové ve městě ještě drželi. Hapilon byl střelen do hlavy, Maute podlehl zranění hrudníku při bojích z neděle na pondělí.

Foto: Bullit Marquez, ČTK/AP

Filipínský voják hlídkuje v ruinách Marawi.

Radikálové, kteří se hlásili k Islámskému státu, ovládli město na konci května, když armáda spustila operaci s cílem dopadnout Isnilona Hapilona. Ten vedl teroristickou skupinu Abu Sayyafa, přičemž se zaměřoval na únosy s cílem získat výkupné, na pirátství a liboval si v brutálním stínání zajatců. Věrnost IS slíbil v roce 2014.

Když se ho armáda pokusila zadržet, zmobilizoval spřízněnou skupinu Maute a ta dobyla většinu Marawi. [celá zpráva]

Pozorovatelé podle BBC dodávají, že pět měsíců tvrdých bojů, při nichž muselo být masově nasazeno letectvo [celá zpráva], ukazuje, že islámský radikalismus bude na ostrově Mindadano zakořeněn mnohem silněji, než se předpokládalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám