Hlavní obsah

Jihokorejského generála odvolali. Nezasáhl, když přeběhlík utíkal zpět do KLDR

– Soul
Novinky,

Jihokorejský generální štáb se rozhodl odvolat dvouhvězdičkového generála námořní pěchoty kvůli incidentu, kdy přeběhlík ze Severní Koreje utekl zpátky do KLDR. V Jižní Koreji byl muž vyšetřován kvůli znásilnění ženy, která také utekla ze severu na jih, uvedla agentura Jonhap.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Strážní budka a ostnatý drát u řeky Imdžin

Článek

O návratu přeběhlíka informovala Severní Korea v neděli. Podle ní dorazil 24letý Kim po útěku do Kesongu u hranic s Jižní Koreou a měl prý příznaky nákazy koronavirem. Město proto bylo uzavřeno.

Do vlasti Kim zamířil z ostrova Kanghwa. Cestou ho pětkrát zachytily kamery a dvakrát detektory snímající infračervené záření, z nichž jeden dokonce zachytil přímo jeho návrat přes moře do KLDR. Jihokorejští vojáci ale nezareagovali, takže mohl klidně přeplavat do staré vlasti.

V KLDR je výjimečný stav, hlásí první možnou nákazu koronavirem

Koronavirus

Kim použil k útěku odvodňovací kanál, který vede pod ploty zakončenými ostnatým drátem. Ostnatý drát sice byl i v odvodňovacím kanálu, ale byl ve špatném stavu, takže ho přeběhlík snadno překonal. Protože postupoval kanálem, vyhnul se jihokorejským hlídkám a dostal se na pobřeží, odkud pak přeplaval do KLDR. Plavat začal 18. července ve 2:46. Využil silného přílivu, takže se do Severní Koreje dostal za hodinu.

Vojáci dokonce viděli taxík, kterým Kim přijel ve 2:18, ale nezkontrolovali ho, protože si mysleli, že je to jeden z místních obyvatel. Až po útěku našli u vstupu do kanálu batoh, kde měl bibli, vkladní knížku a autolékárničku.

Tresty i v KLDR

Armáda čelí kvůli případu kritice a je jí vytýkána laxnost. Rozhodla se proto překontrolovat odvodňovací kanály a dát do nich další zátarasy, aby se podobná situace nemohla opakovat. Hranice mezi oběma Korejemi patří k nejpřísněji střeženým.

Armáda chce také lépe spolupracovat s policií. Kim byl totiž vyšetřován kvůli znásilnění Severokorejky, která taky utekla na jih, což ale vojáci nevěděli.

Snadný návrat zaskočil i Severokorejce. Severokorejský vůdce Kim Čong-un proto nařídil vyšetřit a „tvrdě potrestat” pohraničníky, který slouží na místě, kde navrátilec překročil hranice.

Reklama

Výběr článků

Načítám