Hlavní obsah

Irák a Pákistán hlásí další bombové útoky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD/ISLÁMÁBÁD/KOLOMBO

V Iráku zuří válka přes pět let, v Afghánistánu ještě déle. Pákistánská politická scéna nebyla nikdy zcela stabilní a islamisté tam v poslední době denně útočí. Ani ve čtvrtek se nikde neobešli bez klidu zbraní. Bomby zabíjely v iráckém Bagdádu i při pákistánském údolí Svát. V Afghánistánu zase americká armáda přiznala další oběti jednoho z jejích náletů a pumový útok zažila i Srí Lanka, kde stejně jako v Iráku byl terčem zákonodárce.

Foto: Stringer, Reuters

Článek

V Bagdádu explodovala bomba umístěná u cesty ve čtvrti Habíbíja, kde projížděla kolona aut s poslanci. Zemřel člen bloku šíitského klerika Muktady Sadra Sálih Ugajlí. Svým zraněním podlehl v nemocnici, zatímco dva další lidé zemřeli na místě.

Další poslanci, kteří jeli v jiných automobilech kolony, řekli, že pojali podezření, že je něco v nepořádku, když si uvědomili, jaký klid panuje v jinak velmi rušné části Bagdádu. Podle nich byl útok předem naplánován a nálože byly odpáleny na dálku. Vybuchly prý u kontrolního stanoviště, tedy v místě, které mělo být dobře střeženo.

V Pákistánu zasažen školní autobus

V Pákistánu vybuchly nálože v Severozápadní pohraniční provincii i v hlavním městě Islámábádu. Bomba při údolí Svát explodovala, když kolem projížděl školní autobus a policejní vůz převážející vězně. Zemřelo osm lidí - tři děti, dva policisté a tři vězňové.

Ve stejnou dobu explodovala i nálož před budovou protiteroristické jednotky v komplexu islámábádského policejního velitelství. Útok podle policie provedl sebevražedný atentátník a vyžádal si devět zraněných. V obou případech úřady podezírají příznivce hnutí Tálibán.

Srílanský ministr přežil

Další bomba, jiná země. Tentokrát Srí Lanka, kde naposledy nálož zabila téměř 30 lidí v pondělí. Ve čtvrtek tam na předměstí Kolomba útočil sebevrah na kolonu ministra zemědělství Mithripaly Siriseny. Ministr vyvázl bez zranění, jeden člověk ale zemřel a další čtyři byli zraněni, mezi nimi i ministrův poradce.

:. Vyšetřovatelé na místě výbuchufoto: Reuters/Anuruddha Lokuhapuarachchi

K zodpovědnosti za incident se nikdo nepřihlásil. Armáda viní tamilské separatisty.

Obětí našeho náletu bylo výrazně víc, přiznaly USA

Ve stejný den přiznala americká armáda, že obětí jejího náletu na západě Afghánistánu z druhé poloviny srpna bylo víc, než původně uváděla. Potvrdilo to nové vyšetřování. Zemřelo prý 33 lidí a nikoliv sedm, jak USA tvrdily původně.

Afghánistán a OSN ovšem tvrdí, že obětí v Azízábádu bylo až devadesát, z toho až šest desítek dětí. Americká armáda vyjádřila nad oběťmi politování, zároveň ale uvedla, že vojáci jednali podle pravidel. Útočili totiž prý na povstalce, kterých údajně přes dvě desítky zlikvidovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám