Hlavní obsah

Indonésie založí novou metropoli. Jakarta je už moc špinavá a přelidněná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakarta

Indonéská vláda se rozhodla, že opustí přelidněnou Jakartu s velmi znečištěným ovzduším a extrémními klimatickými projevy, jako jsou záplavy. Kabinet schválil právní rámec pro založení nové metropole na ostrově Borneo.

Foto: Mapy.cz

Mapa s vyznačeným stávajícím hlavním městem Indonésie a oblastí, kde bude nová metropole.

Článek

Nové hlavní město Indonésie se bude jmenovat Nusantara, což znamená v překladu souostroví, píše server deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung s odvoláním na ministra pro národní rozvoj Suharso Monoarfa.

Ambiciózní projekt přesunu hlavního města představil už v roce 2019 prezident Joko Widodo. Projekt má stát kolem 33 miliard dolarů (686 miliard korun). Tímto krokem by se mělo pomoci také ekonomice, která byla zasažena pandemií. Navzdory zpoždění kvůli covidu je naplánováno zahájení stavby ještě na letošní rok.

Selfie s orangutanem? Můžete je nakazit covidem, varují turisty vědci

Cestování

Budoucí indonéská metropole má vzniknout v džungli provincie Východní Kalimantan, přibližně na půli cesty mezi městy Balikpapan a Samarinda. Tato provincie je méně postižena přírodními katastrofami, jako jsou zemětřesení, sopečné erupce a tsunami.

Geograficky by měla být středem státu se 17 tisíci ostrovy. První úřady by se měly do nové metropole Indonésie stěhovat v roce 2024.

Podobné stěhování v minulosti uskutečnila například sousední Malajsie, ale i Brazílie či Kazachstán.

Reklama

Výběr článků

Načítám