Hlavní obsah

Indonésie našla vrak ponorky Nanggala, plavidlo se rozlomilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakarta

Pátrací týmy objevily v neděli na mořském dně v Balijském průlivu vrak pohřešované indonéské ponorky KRI Nanggala 402. Záběry ukázaly, že se ponorka, na jejíž palubě bylo 53 lidí, rozlomila. Vrak se nachází jen půldruhého kilometru od místa, kde se naposled ponořila. Na hladině byly nalezeny části vybavení jako láhve s olejem na promazání periskopu nebo kusy torpédometu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Indonéské úřady objevily trosky havarované ponorkyVideo: Reuters

 
Článek

„Získali jsme podmořské snímky, na nichž jsme identifikovali části ponorky včetně vodorovného kormidla, kotvy či vnějšího tlakového pláště trupu nebo záchranných oděvů,“ uvedl šéf indonéské armády Hadi Tjahjanto. „Na základě těchto autentických důkazů můžeme prohlásit, že KRI Nanggala-402 se potopila a celá posádka je mrtvá,“ dodal.

Trosky našla indonéská loď Rigel vybavená sonarem a magnetometrem. Podmořské záběry pořídila singapurská loď MV Swift Rescue podvodním dronem s kamerou.

Indonéská ponorka se ponořila, zůstala po ní jen olejová skvrna

Svět

Indonéský admirál Yudo Margono dodal, že na dně byly nalezeny tři části ponorky v hloubce asi 850 metrů. To je výrazně více, než pro jakou hloubku byla zkonstruována. Jihokorejská společnost, která ji v letech 2009 až 2012 modernizovala, uváděla, že se může ponořit jen do hloubky 200 metrů, podle jiných expertů i německého výrobce by měla snést tlak do hloubky 500 metrů. Větší však už ne.

Foto: Indonesian Navy, ČTK/AP

Trosky indonéské ponorky.

Armáda už v sobotu oznámila, že záchranáři našli předměty, o kterých se domnívají, že pocházejí z pohřešovaného plavidla. Na hladině moře v místech, kde se naposledy pohybovala, plavala část torpédového systému nebo láhve s olejem určeným zřejmě na promazávání periskopu.

Indonéská armáda našla předměty ze ztracené ponorky

Zahraniční

Příčina tragédie není zatím známa a vyšetřuje se. Spekuluje se, že havárii mohla způsobit porucha napájení znemožňující posádce manévrovat.

Indonéské námořnictvo chce vrak vyzvednout, i když to bude kvůli velké hloubce obtížné.

Posádce indonéské ponorky zbývá kyslík na 24 hodin

Svět

Dieselelektrická ponorka vyrobená v roce 1977 v Německu zmizela v úterý během námořního cvičení poblíž ostrova Bali, kdy se během nácviku torpédování ponořila. Pak se už ale neozvala a na místě ponoru byla objevena skvrna nafty. Už v sobotu byla šance na záchranu posádky minimální, protože měla zásoby vzduchu jen na tři dny.

Ztracené indonéské ponorce už došel kyslík

Svět

Ponorka KRI Nanggala-402 byla vyrobena před 44 lety v Německu

Do indonéské záchranné operace se zapojily i Spojené státy, Austrálie, Singapur, Malajsie a Indie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám