Hlavní obsah

Hurikán Dorian míří na Evropu, dorazí v polovině září

Hurikán Dorian se přesouvá na východ, v polovině září by měl začít ovlivňovat počasí v severní a střední Evropě, píše server deníku Heute.at. Podle meteoroložky Dagmar Honsové ze společnosti Meteopress není neobvyklé, že se některé hurikány dostanou do Evropy. Většina se jich sice rozpadne, ale například před dvěma lety se na Starý kontinent dostal hurikán Maria.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky hurikánu DorianVideo: Reuters

 
Článek

Očekává se, že Dorian bude od středečního večera postupovat k Georgii, Jižní Karolíně a dál na sever. Následně by se měl stočit zpět nad Atlantický oceán.

„Nad chladnějšími vodami Atlantiku bude slábnout a změní se na hlubokou tlakovou níži,“ popsala Honsová.

Tlakovou níži provází nejen silný vítr, ale také intenzivní srážky. „Do chvíle, než Dorian dorazí do Evropy, zbývá ještě týden. V tuto chvíli je předčasné říci, jak ovlivní počasí v Česku. Bude záležet na přesném postupu tohoto bývalého hurikánu přes Evropu,“ řekla Honsová.

Zpustošené Bahamy

Dorian dosáhl páté kategorie, tedy nejvyšší síly. Dva dny pustošil Bahamské ostrovy. Jeho řádění má podle prvních informací na svědomí sedm mrtvých a počet obětí bude nepochybně stoupat. Na ostrovech je silně poničeno 45 procent budov a také přístavy. Podle odhadů OSN bude na Bahamách zapotřebí zajistit pitnou vodu a potraviny pro 60 tisíc lidí.

Přesný rozsah poškození zatím není jasný. „Je to totální devastace. Všechno je zničené. Je to apokalypsa. Vypadá to tu, jako kdyby vybuchla bomba,“ řekla Lia Headová-Rigbyová, která podnikla let přes silně zasažený ostrov Abaco. „To nejde opravit, musíme začít od nuly,“ dodala.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchrana obyvatel Baham, které unášela vodaVideo: ABC, AP

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám