Hlavní obsah

Hlůšková se může vrátit z Pákistánu, soud smetl odvolání celníků

Islámábád

Pákistánský Nejvyšší soud ve středu zamítl odvolání Celní správy v případě devíti kilogramů heroinu nalezených v kufru Terezy Hlůškové na letišti v Láhauru, uvedla agentura ARY. Pětadvacetiletá Češka se tak po několika odkladech může vrátit do České republiky.

Foto: AP

Tereza Hlůšková na archivním snímku

Článek

Návratu Hlůškové, která byla zproštěna obvinění na základě pochybení při vyšetřování, na poslední chvíli bránila právě stížnost celníků. Jejich požadavek ale zamítl Nejvyšší soud ve zkráceném řízení a žena se bude moci v sobotu vrátit do vlasti.

Návrat se opět odkládá, Češka souzená za pašování drog musí dál zůstat v Pákistánu

Svět

Hlůškovou zprostil loni na podzim obvinění vrchní soud na základě toho, že převoz zadržených drog z letiště do 15 kilometrů vzdálené laboratoře zabral půl dne.

„Poslaly celní orgány vzorky heroinu získané od obviněné v souladu se zákonem do laboratoře?“ zeptal se soudce Idžazul Ahsan při projednání. Advokát celní správy následně marně argumentoval, že prvoinstanční soud prohlásil odeslání vzorků za zákonné.

Hlůšková byla v březnu 2019 odsouzena za pašování drog z Pákistánu do Abú Zabí na téměř devět let. Po zproštění obvinění byla propuštěna na svobodu 20. listopadu loňského roku. Kvůli odvolání celníků však nemohla odcestovat.

Pákistán zprostil obžaloby Češku Terezu, dříve odsouzenou za pašování heroinu

Zahraniční

Nejvyšší soud nicméně žádosti celníků nevyhověl s poukazem na to, že na seznam lidí, jimž je zakázáno odcestovat, lze zařazovat pouze osoby, u kterých je k tomu závažný důvod vzhledem k důležitosti případu.

Pašeračka Tereza dostala v Pákistánu přes osm let vězení

Zahraniční

Pákistánští celníci zadrželi Hlůškovou v lednu 2018 na mezinárodním letišti v Láhauru s devíti kilogramy heroinu. Mířila do Abú Zabí.

Pákistánský soud poslal Češku zadrženou s drogami do vazby. Zatím na čtrnáct dní

Svět

Hlůšková tvrdila, že do Pákistánu přijela pracovat jako modelka a drogy jí někdo podstrčil. Svou výpověď ale několikrát změnila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám