Hlavní obsah

Pákistánský soud poslal Češku zadrženou s drogami do vazby. Zatím na čtrnáct dní

Láhaur
Aktualizováno

Speciální soud v pákistánském Láhauru poslal ve čtvrtek jednadvacetiletou Češku zatčenou ve středu na místním letišti s devíti kilogramy heroinu na 14 dní do vyšetřovací vazby. V pátek o tom informoval pákistánský web Customs Today.

Foto: repro Geo News

Češka zadržená na letišti v Láhaur s devíti kilogramy heroinu

Článek

České ministerstvo zahraničí potvrdilo, že vyšetřování případu může trvat týdny. Termín soudního líčení stanoven nebyl, uvedla mluvčí ministerstva Irena Valentová. Toto soudní líčení má rozhodnout o případné vině české občanky.

Pákistánský web zmiňuje, že se 21letá Tereza H. pokusila propašovat devět kilogramů heroinu z Pákistánu do Abú Zabí, přičemž byla zadržena na láhaurském letišti. Dodává, že žena byla v Pákistánu legálně, měla vízum k návštěvě rodiny, které platilo od 15. listopadu do 14. února. [celá zpráva]

Celníci odmítli předat dívku do rukou protinarkotických sil ANF a převezli ji do sídla celnice. Protinarkotické síly se k tomu odmítly vyjádřit.

Podle sdělení letiště Češka prošla oběma kontrolami, kde jsou přítomni lidé z ANF. Po jejím zadržení podnikli celníci razie na několika místech v Láhauru. Použili přitom informace, které jim zadržená Češka poskytla.

Češka původně popírala, že by něco pašovala. Později však uvedla, že o věcech ukrytých v jejím zavazadle věděla, netušila ale, že je to heroin. [celá zpráva]

Do pašování heroinu byly loni zapleteny i aerolinky

Podle náznaků pákistánského tisku měla letět místními aerolinkami PIA. Loni se ukázalo, že právě na palubě národního dopravce se přepravovaly drogy do Evropy, především do Londýna, kde měli pašeráci své lidi i na letišti Heathrow.

Do pašování, které bylo odhaleno loni, byli zapojeni bývalí i současní pracovníci aerolinek i bývalý představitel letecké bezpečnostní služby ASF. Zadrženo tehdy bylo 14 lidí – podle ANF se na pašování podíleli zaměstnanci úklidu v letadlech.

Za pašování drog v Pákistánu obvykle padají velmi vysoké tresty, přičemž hrozí i trest smrti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám