Hlavní obsah

Hanobení čínské hymny jako trestný čin? V Hongkongu protestují, 300 zadržených

Hongkong

V Hongkongu vyšli ve středu opět do ulic odpůrci sporného zákona o národní bezpečnosti, který by tvrdě postihoval projevy separatismu. Odmítají i zákon o hanobení čínské národní hymny, podle kterého by nově šlo o trestný čin postihovaný až třemi lety vězení. Policie na rozehnání demonstrantů použila pepřový sprej, střílela po nich peletami a asi 300 jich zatkla, uvedla stanice BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie v Hongkongu střílí do demonstrantů peletamiVideo: Reuters

 
Článek

Zadržení jsou podezřelí z pořádání nepovoleného shromáždění. Nejméně tři byli obviněni, že u sebe měli zápalné láhve. Původně se měli demonstranti sejít před budovou parlamentu, kde se měl probírat zákon o hymně, který je už ve druhém čtení.

Nově by hanobení čínské národní hymny známé jako pochod dobrovolníků mělo být trestným činem. Za urážku či zneužití hymny pro komerční účely bude v případě schválení normy hrozit až tříleté vězení nebo pokuta 50 000 hongkongských dolarů (159 000 korun).

Hongkong nemá vlastní hymnu, a tak se při sportovních utkáních mnohdy hraje čínská. Hongkongští fotbaloví fanoušci jsou ale známí tím, že při čínské hymně často pískají a bučí. Hongkongský fotbalový svaz se za to v minulosti dočkal i pokuty od Mezinárodní fotbalové federace (FIFA).

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Obyvatelé Hongkongu se chrání před pepřovým sprejem.

Protesty po městě

Protože budovu parlamentu střežily stovky policistů a byla kolem ní vztyčena dva metry vysoká bariéra napuštěná vodou, uskutečnily se protesty v jiných částech města. Demonstranti zablokovali rušné oblasti centra Bay a Causeway Bay, kde byly střety nejtvrdší. Police uvedla, že právě tam zadržela 180 lidí.

Dalších šedesát osob bylo zadrženo ve čtvrti Mong Kok na poloostrově Kowloon, která se stala jedním z center loňských demonstrací. I tam protestující blokovali dopravu. Padesát osob bylo zadrženo ve Wan Chai. Mnoho bank, obchodů a kanceláří kvůli nepokojům zavřelo dříve.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Zásah hongkongské policie proti demonstrantům

V nákupním středisku v centru města demonstranti skandovali „Osvoboďte Hongkong!“ a „Jedinou cestou je nezávislost Hongkongu!“.

Čína chce trestat separatismus

Po několikaměsíční pauze způsobené koronavirovou krizí vypukly v Hongkongu protesty opět minulý týden. Jejich spouštěčem byl nesouhlas s plánem pevninské Číny prosadit zákon o národní bezpečnosti na území Hongkongu. Má zabránit „podvratné činnosti a separatistickým aktivitám“.

Aktivisté se obávají, že by norma mohla omezit svobodu v Hongkongu. Podle agentury AP zákon pravděpodobně ve čtvrtek schválí plenární zasedání čínského parlamentu.

Peking chce v Hongkongu trestat separatismus, akcie padají

Svět

Bývalá britská kolonie Hongkong se vrátila pod čínskou správu v roce 1997. V současné době je provincie spravována podle principu jedna země, dva systémy, což má zaručovat demokratické zřízení a autonomní výsady. Kritici ale tvrdí, že Peking tyto svobody postupně omezuje.

Policie v Hongkongu rozehnala demonstraci slzným plynem

Svět

V červnu minulého roku propukly v Hongkongu protesty původně proti návrhu zákona, který měl umožňovat vydávání lidí podezřelých z trestných činů do pevninské Číny. Postupně ale aktivisté rozšířili své požadavky na obecnější demokratické reformy a demonstrace pokračovaly mnoho měsíců.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Zásah hongkongské policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám