Hlavní obsah

Novým japonským premiérem bude Fumio Kišida

Tokio

V druhém kole primárek japonské vládní Liberálnědemokratické strany (LDP) uspěl bývalý ministr zahraničí, centrista Fumio Kišida. Stane se tak s největší pravděpodobností novým japonským premiérem. Souboj mezi Kišidou a ministrem Tarem Kónoem, který má na starosti očkování a správní reformy, byl nečekaně napínavý.

Foto: Kimimasa Mayama, ČTK/AP

Kandidáti na předsedu japonské Liberálně-demokratické strany zleva doprava Taro Kóno, Fumio Kišida, Sanae Takaičiová a Seiko Nodová

Článek

Kišida dostal v druhém kole 275 hlasů a Kóno jen 170, uvedla agentura Kjódó. Vítěz potřeboval 215 hlasů.

Kóno měl kvůli dobře zvládnutému mediálnímu obrazu podle průzkumů větší šanci. V prvním kole primárek vládnoucí Liberálnědemokratické strany však nikdo nezískal většinu hlasů.

Do druhého kola tak postoupili dva nejúspěšnější a tady už uspěl Kišida, kterého podpořili zastánci konzervativců, kteří chtěli zablokovat Kóna.

Japonský premiér Šinzó Abe rezignuje kvůli zdraví

Svět

Poprvé se do klání o vedení strany dostaly dvě ženy, ultrakonzervativní bývalá ministryně vnitra Sanae Takaičiová a představitelka liberálního křídla, taktéž bývalá ministryně vnitra, Seiko Nodová. Ty však do druhého kola nepostoupily.

Kišida se po volbách jako předseda vládnoucí strany podle očekávání stane novým japonským premiérem. Stávající premiér a šéf strany Jošihide Suga  na začátku září oznámil, že se nebude ucházet o další mandát. Jeho popularita se v průběhu roku propadla ze 70 na 30 procent. Kritici vládě vyčítají přístup k epidemii covidu-19, organizaci olympijských her a také korupční skandály funkcionářů LDP.

Suga se stal loni premiérem, když se Šinzó Abe loni v létě vzdal funkce kvůli zdravotním problémům.

Novým japonským premiérem se stane Jošihide Suga

Svět

Podle tisku bude hlavním úkolem nového předsedy obnovit důvěru voličů ve stranu. Parlamentní volby zemi čekají na konci listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám