Hlavní obsah

Filipínský prezident označil Obamu za zk*syna. Ten plánovanou schůzku zrušil

– Vientiane • Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama zrušil setkání se svým filipínským protějškem Rodrigem Dutertem, který jej nazval zk*synem. Namísto toho se na právě probíhajícím summitu USA - Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) v Laosu raději setká s jihokorejskou prezidentkou Pak Kun-hje. S ní má citelně vřelejší vztahy. V úterý o tom informoval Bílý dům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Filipínský prezident hrubě urazil Baracka ObamuVideo: Reuters

 
Článek

Obama předeslal, že chce s filipínským prezidentem na summitu v Laosu probrat popravování za drogové delikty bez řádného soudního procesu, Duterte mu ale velmi nevybíravým způsobem dal najevo, aby to nedělal.

„Jsem prezident suverénního státu a již dlouho nejsme kolonií. Nezodpovídám se nikomu jinému než filipínskému lidu, zkrátka nikomu. Musíte se k nám chovat s respektem, ne jen pálit otázku za otázkou. Zk*syne, budu vám nadávat na tom fóru,” prohlásil Duterte. Ve svém projevu použil slova „putang ina”, což BBC přeložila jako „son of a whore”.

„Jestli to (na tom summitu) uděláš, budeme se brodit v bahně jako prasata,“ vzkázal podle BBC prezidentovi Spojených států.

Později Duterte vysvětloval, že neměl v úmyslu urazit americkou hlavu státu, ale jeho administrativu.

„Nechtěl jsem se s ním dostat do sporu. Je nejvlivnějším prezidentem ze všech zemí na světě,“ nechal se slyšet podle deníku The Guardian a dodal, že ho rozhněvali zaměstnanci amerického ministerstva zahraničí, kteří neustále „řečnili o lidských právech“.

Rodrigo Duterte je filipínským prezidentem od června a od svého nástupu do úřadu razí tvrdou protidrogovou politiku. Tamní justice již stihla popravit na 2400 lidí podezřelých z obchodování s drogami či jejich užíváním. A Duterte na stávající praxi nic měnit nehodlá.

Kampaň bude pokračovat

„Protidrogová kampaň bude pokračovat, mnoho lidí zemře, spousty jich budou zabity. Do té doby, než bude poslední překupník vytlačen z ulic. Nepřestaneme, dokud nebude zabit poslední výrobce drog,“ prohlásil filipínský prezident.

Související téma:

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Obama se podle BBC invektivy směrem ke své osobě nejprve pokusil mírnit, když řekl, že své poradce pověřil, aby se zabývali tím, zda „nastal čas na konstruktivní a přínosný rozhovor“. Poté však Bílý dům oznámil, že se žádný konstruktivní ani jiný rozhovor konat nebude.

Reklama

Výběr článků

Načítám