Hlavní obsah

Únik z laboratoře? Virologové z Wu-chanu museli v listopadu 2019 do nemocnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři výzkumníci wuchanského Virologického institutu (WIV) byli v listopadu 2019 hospitalizováni v nemocnici. S odvoláním na dosud nezveřejněné informace tajných služeb o tom v neděli napsal americký deník Wall Street Journal (WSJ). Pandemie koronaviru propukla ve Wu-chanu, první potvrzené případy jsou z listopadu.

Foto: China Daily, Reuters

Zdravotník ve Wu-chanu

Článek

Americký deník napsal, že zpráva zpravodajských služeb poskytuje nové podrobnosti o počtu zasažených výzkumníků, o době onemocnění a o jejich návštěvách nemocnice. Tyto informace podle WSJ dodávají na váze volání po rozsáhlejším vyšetření, zda virus způsobující nemoc covid-19 neunikl z laboratoře.

Teorie o úniku viru z laboratoře? To ani nezkoušejte, varuje Peking WHO

Koronavirus

Zpráva se objevila před jednáním rozhodovacího orgánu Světové zdravotnické organizace (WHO). Probrat má další fázi vyšetřování původu covidu-19. Experti WHO požadovali další vyšetřování, protože už na začátku prosince byl virus  ve městě rozšířen, dokonce mutoval, a první případy zřejmě byly z listopadu. Čína však neposkytla dost podkladů k dalším případů. Měly by se testovat odebrané vzorky krve.

Ve Wu-chanu se šířil koronavirus už koncem roku 2019, už tehdy mutoval

Svět

Mluvčí americké Národní bezpečnostní rady (NSC) podle agentury Reuters ujistila, že americká vláda společně s WHO a dalšími členskými státy podporuje expertní zkoumání původu koronaviru „bez zasahování nebo politizace”. Mluvčí připustila, že administrativa prezidenta Joea Bidena si nadále klade „závažné otázky ohledně prvních dní pandemie covidu-19 včetně jejího původu v Čínské lidové republice”.

Únik z laboratoře nepravděpodobný, ale možný

Vyšetřování Světové zdravotnické organizace (WHO) prováděné na začátku roku ve Wu-chanu nevyloučilo možnost, že by virus unikl z laboratoře, ale považuje to ze velmi nepravděpodobné.

WHO otočila. Únik viru z wuchanské laboratoře nevylučuje

Koronavirus

Peking to opakovaně odmítá a místo toho se snaží tvrdit, že virus nemusí pocházet z Číny.

Čína odmítá přiznat starší případy covidu, stále nabízí teorii zmraženého masa

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám