Hlavní obsah

Etiopií zmítá občanská válka

Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Addis Ababa/New York

V Etiopii už tři týdny probíhají boje se vzbouřenými Tigrajci. Boje si podle dostupných informací vyžádaly stovky mrtvých. Tisíce lidí byly vyhnány, 40 000 jich uprchlo do Súdánu. Premiér Abyi Ahmed dal vzbouřencům ultimátum, aby se do středeční půlnoci vzdali a složili zbraně, jinak bude pokračovat vojenská operace. Kritiku ze zahraničí kvůli obavám z humanitární krize a rozšíření konfliktu Ahmed odmítl jako vměšování do vnitřních záležitostí Etiopie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Etiopský premiér zahájil ofenzivu ve státě Tigraj na severu země (video je bez zvuku)Video: AP

 
Článek

Abyi Ahmed označil stávající vojenskou operaci za pořádkovou operaci, jež má za cíl „nastolit vládu práva“. Ve středu ráno uvedl v prohlášení, že „by mezinárodní společenství mělo zůstat stranou, dokud je etiopská vláda nepožádá o asistenci“.

„Ceníme si dobře míněných obav našich přátel, ale jakékoli vměšování do našich vnitřních záležitostí odmítáme,” uvedla podle agentury AP premiérova kancelář.

V úterý se bojům v Tigraji věnovala Rada bezpečnosti OSN, která ale nepřišla s žádnou rezolucí, protože africké země žádaly o více času na diplomacii pro Africkou unii.

Napětí v Tigraji přerostlo v násilí

Boje v Tigraji trvají od 4. listopadu. O pět dní později došlo k masakru stovek lidí v tigrajském městě Mai-Kadra. Mladí Tigrajci tam údajně pozabíjeli příslušníky jiných etnik. Etiopská komise pro lidská práva to označila za masakr. Zdokumentovala ho i organizace pro ochranu lidských práv Amnesty International, která shromáždila řadu fotografií a dalších důkazů.

Konflikt mezi etiopskou vládou a Tigrajskou lidově osvobozeneckou frontou (TPLF) má etnické i politické pozadí. Menšinoví Tigrajové po desetiletí kontrolovali etiopský politický i bezpečnostní aparát. Vliv ztrácejí od 2. dubna 2018, kdy se vlády ujal premiér Abiy Ahmed, který patří k Oromům, kteří byli dlouho utlačováni.

Etiopie vyhlásila výjimečný stav kvůli protestům Oromů

Svět

Letos v říjnu se TPLF odmítla dál podřizovat vládě, protože odložila volby, i když do 6. října měla být předána moc z rukou prozatímní vlády do nově zvolené. Situace se vyostřila, když 13. listopadu etiopský parlament jmenoval nového prezidenta Tigraje den poté, co byl tigrajský prezident Debretsion Gebremichael, zvolený v září, zbaven imunity, aby mohl být stíhán. Gebremichael je předsedou Tigrajské lidové osvobozenecké fronty (TPLF).

Vláda Abiye Ahmeda ale tvrdí, že konflikt zažehl útok na armádní velitelství v Tigrajské oblasti, který měla údajně podniknout TPLF.

Zprávy z bojiště jsou kusé a neověřitelné, není tak jasné, zda Tigrajci skutečně zničili jednu mechanizovanou divizi etiopské armády.

Paradoxem je, že Abyi Ahmed získal v roce 2019 Nobelovu cenu za mír, když se mu podařilo ukončit spory mezi Etiopií a Eritreou. Ve své zemi uskutečnil politické a ekonomické reformy a v nové vládě výrazně zvýšil počet žen.

Nobelovu cenu míru dostal etiopský premiér

Evropa

Konflikt destabilizuje východ Afriky 

Konflikt v Etiopii má vliv i na sousední státy nestabilního regionu, připomíná Reuters. Tigrajci vypálili rakety na sousední Eritreu a Etiopie kvůli bojům stahuje vojáky z mírových misí v Somálsku a Jižním Súdánu.

V Somálsku muselo složit zbraně několik stovek tigrajských vojáků nasazených v mírových jednotkách Africké unie, které bojují proti milici Aš-Šabáb napojené na Al-Káidu. Tři vojáci z tigrajského etnika byli také staženi z mírových jednotek OSN v Jižním Súdánu. OSN upozornilo, že přestože za operace a pohyby asi dvoutisícového vojska v Jižním Súdánu zodpovídá Etiopie, diskriminace na základě národnosti by mohla být porušením mezinárodního práva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám