Hlavní obsah

Epidemie koronaviru by mohla do dubna pominout, tvrdí čínský expert

Novinky, ČTK, Kuang-čou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuang-čou

Epidemie nového typu koronaviru vyvrcholí v Číně tento měsíc a do dubna by mohla skončit. Podle agentury Reuters to prohlásil čínský vládní poradce pro oblast zdravotnictví Čung Nan-šan. Světová zdravotnická organizace (WHO) přitom ve středu varovala, že koronavirus představuje celosvětovou hrozbu a nakazit se mohou až dvě třetiny populace.

Foto: Aly Song, Reuters

Číňanka na nádraží v Šanghaji s roušku a plovacími brýlemi. Ilustrační foto

Článek

Epidemiolog, který výrazně přispěl k zastavení šíření nemoci SARS v roce 2003, se již jednou ve své předpovědi spletl. Koncem letošního ledna totiž tvrdil, že šíření nového koronaviru dosáhne vrcholu během týdne až deset dní.

V nejnovějším rozhovoru s agenturou Reuters třiaosmdesátiletý zdravotnický expert Čung optimisticky prohlásil, že postup nového koronaviru se brzy zpomalí. Podotkl přitom, že v některých lokalitách již počet nových případů infekce klesá.

Epidemie by podle něj měla vyvrcholit uprostřed nebo koncem tohoto měsíce, poté se situace stabilizuje a následně bude případů ubývat. Ve své předpovědi Čung Nan-šan vycházel z matematických modelů, aktuálního stavu a opatření přijímaných čínskou vládou.

Otázkou zůstává, proč je vir tak nakažlivý

"Doufám, že někdy v dubnu už bude po všem," řekl Čung Nan-šan. "Nevíme ale, proč je ta nemoc tak nakažlivá, to je největší problém," dodal epidemiolog v nemocnici ve městě Kuang-čou (Kanton), kde se léčí 11 pacientů nakažených novým koronavirem.

Statistiky po čínsku: Mezi nakažené nepočítají ty, kterým není zle

Svět

Postupné ubývání případů infekce v jihočínské provincii Kuang-tung, kde Čung působí, ale také třeba v provincii Če-ťiang je podle něj velmi dobrou zprávou.

Podle nejnovější statistiky OSN Čína do této chvíle zaznamenala více než 42 tisíc potvrzených případů nákazy a 1017 úmrtí. Virus se od konce loňského roku šíří z čínského města Wu-chan a kromě Číny zasáhl dalších 25 zemí světa.

Nákaza z Wu-chanu

Epidemie nového koronaviru, patřícího do stejného kmene jako původce onemocnění SARS, propukla v prosinci minulého roku v čínském městě Wu-chan. Od té doby se rozšířila do celé země a pronikla i do dalších částí světa včetně evropských zemí.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Obavy ze současného šíření koronaviru zvyšuje dlouhá inkubační doba, která dosahuje až 14 dní. Během ní sice infikovaní necítí žádné potíže, ale mohou nakazit další lidi.

Muž v moskevském metru předstíral kolaps kvůli koronaviru, způsobil paniku a hrozí mu žalář

Evropa

Znepokojení vyvolává možnost, že virus 2019-nCoV může zmutovat tak, že by se snadněji šířil a získal větší rezistenci vůči běžně používaným i speciálním a experimentálním antivirotikům.

Šíření koronaviru mimo Čínu zrychlí, varuje šéf WHO

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám