Hlavní obsah

Egyptská vláda nařídila ukončit protesty islamistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Egyptská přechodná vláda nařídila policii, aby ukončila demonstrace stoupenců Muslimského bratrstva v metropoli Káhiře. Podle BBC se kabinet rozhodl přijmout všechna nezbytná opatření, aby další protesty zastavil. Příznivci Muslimského bratrstva v Káhiře demonstrují už několik týdnů proti svržení prezidenta Muhammada Mursího. Armáda ho donutila odstoupit 3. července.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Stoupenci svrženého prezidenta Mursího na demonstraci z 30. července

Článek

Demonstrace Muslimského bratrstva podle nové vlády, která vznikla po svržení Mursího, ohrožují bezpečnost Egypta.

Vláda pověřila ministerstvo vnitra, aby při rušení shromaždišť postupovalo v souladu se zákonem a s ústavou. Agentura Reuters nicméně vládní postup označuje za cestu k dalšímu krveprolití.

Demonstrace mají pokračovat

Mluvčí bratrstva řekl, že mobilizace lidí v ulicích Káhiry bude pokračovat. "Nic se nezmění," prohlásil s tím, že se vláda snaží lidi zastrašit.

Bratrstvo pořádá pravidelná shromáždění, jimiž chce vymoci Mursího návrat do funkce. Konají se už měsíc u mešity Rábaa al-Adavíja a na náměstí Nahda. Protesty se měly podle původních záměrů pořádat tak dlouho, dokud nebude Mursí zpět ve funkci.

Svržení Mursího bratrstvo označuje za převrat a nelegální krok, protože byl zvolen v demokratických volbách. Neuznává nynější přechodné vedení státu a chce "pučisty" dostat před soud.

Mursí je držen na neznámém místě a prokuratura ho obvinila ze spiknutí s palestinským radikálním hnutím Hamás a uvalila na něj vazbu. [celá zpráva]

Stíháni jsou také členové vedení bratrstva. Podle středečního oznámení agentury Reuters mají být tři z nich postaveni před soud za údajné podněcování k násilí.

Od Mursího svržení přišlo v Egyptě při protestech o život přes 200 lidí. Krvavý byl zejména minulý víkend, kdy při akci Muslimského bratrstva zahynulo více než 70 lidí. Představitelé této islamistické strany tvrdí, že do účastníků protestů stříleli policisté a vojáci, avšak ministerstvo vnitra popírá, že by policisté použili ostrou munici. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám