Hlavní obsah

Exprezidenta Mursího podezírá prokuratura ze spiknutí s Hamásem

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Egyptská prokuratura podezřívá svrženého prezidenta Muhammada Mursího ze spiknutí s radikálním palestinským hnutím Hamás. Mursí je viněn z podílu na útocích na sídla bezpečnostního aparátu a na zabíjení i únosech policistů a vojáků.

Foto: Reuters

Egyptský exprezident Muhammad Mursí.

Článek

Prokurátor potvrdil Mursímu dalších 15 dnů vazby. Exprezidenta viní ze spiknutí s Hamásem za účelem provádět „nepřátelské činy” v zemi v čase, kdy vrcholilo povstání proti vládě prezidenta Husního Mubaraka na počátku roku 2011, uvedl list Al-Ahrám.

Hamás v reakci označil podezření egyptské prokuratury za „směšné”.

Mursího, prvního demokraticky zvoleného prezidenta Egypta, svrhla minulý měsíc armáda. Zemi nyní spravuje prozatímní vláda, která pozastavila platnost nové ústavy a připravuje její nové znění. V příštím roce pak mají následovat nové volby.

Svržení prezidenta, vzešlého z řad Muslimského bratrstva, jasného vítěze voleb, vyvolalo v Egyptě novou vlnu nepokojů mezi islamisty a sekularisty.

Hamás patří ke klíčovým palestinským hnutím. Zastává radikální názory, odmítá uznat stát Izrael a ozbrojený boj proti němu požaduje za legitimní. Hamás vládne v pásmu Gazy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám