Hlavní obsah

Džihádisté napojení na Al-Káidu zabíjeli v Mali vojáky

Bamako

Nejméně 11 vojáků zemřelo a pět dalších bylo zraněno při nedělním útoku v Mali. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na ministerstvo obrany. Místní bezpečnostní zdroje útok připisují islamistům napojeným na síť Al-Káida.

Foto: Joe Penney, Reuters

Obrněný vůz sil OSN v Bamaku

Článek

Útok byl podniknut v neděli brzy ráno na vojenské základně poblíž obce Boulikessi v centrální části Mali. Útočníci zničili velkou část vojenského materiálu na základně.

Na pomoc maliským vojákům dorazily vrtulníky francouzských sil, které v zemi pomáhají v boji proti džihádistům. Útočícím ozbrojencům se však podařilo prchnout.

Mali je dějištěm krvavých útoků od roku 2012, kdy etničtí Tuaregové zahájili povstání s cílem vytvořit nový stát. Do povstání se ale vmísili stoupenci Al-Káidy, kteří se zmocnili měst na severu země a začali tam uplatňovat islámské právo šaría. Francouzské vojenské jednotky teroristy z území vytlačily o rok později.

Al-Káida však nadále v oblasti útočí. Navzdory přítomnosti mírových sil OSN, na nichž se podílí kolem 40 zemí včetně ČR, se teroristé dostávají do míst, která byla dříve považována za bezpečná

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám