Hlavní obsah

Dva horolezce v Himálaji zřejmě zavalila lavina. Šanci na přežití mají mizivou

Španělského a argentinského horolezce, kteří před více než týdnem zmizeli v pákistánské části Himalájí, asi zavalila lavina. Pátrání po mužích bylo v odvoláno. S odkazem na místní úřady o tom dnes informovala agentura Reuters. Kontakt s Albertem Zerainem Berasategim ze Španělska a Marianem Galvanem z Argentiny byl naposledy navázán 23. června na úpatí hory Nanga Parbat, která je s 8126 metry devátou nejvyšší horou světa.

Foto: Profimedia.cz

Masiv hory K2 během východu slunce

Článek

"Místo, kde si myslíme, že byli, zavalila velká lavina a záchranáři, kteří na tam přiletěli vrtulníkem, uvedli, že šance mužů na přežití je mizivá," řekl mluvčí alpinistického klubu Pákistánu Karrár Haidri.

Oba muži byli zkušení horolezci. Zerrain podnikl expedice na dvě nejvyšší hory světa Mount Everest a K2. Galvan v roce 2012 vylezl na Mount Everest. Výstup na K2 však musel ukončit v 7300 metrech, jelikož byl sám a neměl u sebe kyslíkové bomby.

V Pákistánu je více hor, které převyšují 7000 metrů, než v Nepálu. Je tam například druhá nejvyšší hora světa K2 a tři hory, které převyšují 8000 metrů.

Ozbrojenci převlečení za policisty na úpatí hory Nanga Parbat v roce 2013 zabili deset cizinců. K útoku se přihlásil Taliban a menší teroristické skupiny. Počet expedicí v zemi od té doby klesl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám