Hlavní obsah

Došlo k bezpečnostnímu selhání, přiznal policejní šéf po atentátu na japonského expremiéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Šéf policie japonské prefektury Nara Tomoaki Onizuka přiznal bezpečnostní selhání během pátečního projevu bývalého premiéra Šinza Abeho, při kterém byl politik zavražděn. Atentátníkem se stal 41letý bývalý příslušník japonského námořnictva Tecuja Jamagami, na místě byl zadržen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vražedný atentát na japonského expremiéra i podezřelého útočníka zachytily kameryVideo: Reuters

 
Článek

„Je nepopiratelné, že došlo k bezpečnostním selháním u bývalého premiéra Abeho. Problémy okamžitě identifikujeme a učiníme vhodná opatření, abychom je vyřešili,“ uvedl na sobotní tiskové konferenci Onizuka.

Onizuka prozradil, že policie byla o příjezdu Abeho informována pouze den před jeho vystoupením. Bezpečnostní plán schválil sám policejní šéf. Více podrobností zatím není známo. Vyšetřovatelé podle The Washington Post zkoumají, zda bylo na bezpečnost dbáno podobně jako 28. června, kdy Abe vystoupil s projevem na stejném místě jako v pátek.

Atentátník spojoval Abeho se sektou, kvůli níž zbankrotovala jeho matka

Zahraniční

Příslušné japonské orgány pokračují ve vyšetřování nejen bezpečnostních protokolů, ale také motivů Jamagamiho. Ten v průběhu konference zasáhl Abeho podomácku vyrobenou zbraní dvěma střelami, kterým nejdéle sloužící japonský premiér podlehl.

Foto: Yomiuri Shimbun, Reuters

Ochranka likviduje Tecuju Jamagamiho, který je podezřelý ze spáchání atentátu na japonského expremiéra.

Jamagami podle vyšetřovatelů vypověděl, že Abe nebyl jeho cílem z politických důvodů. Expremiéra považoval za člena nebo podporovatele nejmenované organizace, vůči které choval zášť. Atentát plánoval několik měsíců.

Japonský expremiér Abe po atentátu zemřel

Zahraniční

Členem sekty měla být v minulosti atentátníkova matka, která jí dala všechny své peníze a skončila v bankrotu. Abe podle Jamagamiho tuto sektu propagoval.

Jamagami byl podle sousedů samotář a neodpovídal, když byl osloven. Podle stanice NHK původně uvažoval o pumovém útoku. Policistům řekl, že si nakonec vyrobil několik zbraní z trubek a ze součástí nakoupených přes internet.

Abeho pohřeb je naplánován na úterý, jeho tělo už bylo převezeno do jeho tokijské rezidence.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám