Hlavní obsah

Do války dronů v Libyi zasahují Rusové, uvedl americký generál

Americká armáda se domnívá, že neozbrojený americký bezpilotní letoun MQ-9 Reaper, který se zřítil u Tripolisu, sestřelila ruská protivzdušná obrana, a požaduje vrácení trosek dronu. Uvedla to v sobotu agentura Reuters s odvoláním na velitelství amerických sil v Africe (AFRICOM). Nad Libyí byly sestřeleny dva reapery. V oblasti také působí drony dodané provládním milicím z Turecka navzdory embargu.

Foto: General Atomics

Bezpilotní letoun MQ-9 Reaper vyzbrojený raketami Hellfire

Článek

Americký generál Stephen Townsend, který stojí v čele AFRICOM, uvedl, že je přesvědčen, že obsluha protivzdušné obrany v té době „nevěděla, že střílí na americký dálkově ovládaný letoun”.

„Ale nyní určitě vědí, komu to patří, a odmítají ho vrátit. Tvrdí, že nevědí, kde je, ale to neberu,” uvedl Townsend v prohlášení poskytnutém Reuters bez dalších podrobností.

Mluvčí letectva spadajícího pod AFRICOM Christopher Kahn dodal, že Američané dospěli k závěru, že prostředky protivzdušné obrany ovládali buď najatí ruští specialisté, nebo vzbouřenecká Libyjská národní armáda (LNA) vedená polním maršálem Chalífou Haftarem, který je věrný není neuznávané východolibyjské vládě. Karns dodal, že příslušníci protivzdušné obrany sestřelili americký dron, když ho „zaměnily s dronem protivníků“. Tím měl na mysli milice podporující vládu Fáize Sarraádže, které dostaly drony a obrněné transportéry od Turecka, byť se nesmí do Libye dodávat zbraně.

Sestřelené drony

Americká armáda uvedla 22. listopadu, že 21. listopadu ztratila nad Tripolisem útočný dron MQ-9 Reaper. Zmizel u Tarhúnu, kde o den dříve jeden neozbrojený MQ-9 Reaper ztratili i Italové. Jeho sestřelení oznámila LNA s tím, že jde o jeden z tureckých dronů dodaných milicím podporujícím Sarrádže. „Sestřelili jsme protiletadlovou raketou severně od Tarhuny, italský dron,” řekl Haftarův mluvčí Ahmad Masmari a dodal: „Stále čekáme na vysvětlení a důvody, proč dron letěl nad libyjským územím.“ U Tarhuny je základna LNA

Americké velitelství pro oblast Afriky AFRICOM neuvedlo příčinu ztráty dronu, jen dodal, že operace dronů jsou plně koordinovány s příslušnými vládními představiteli.

Ruské vměšování

Townsend vyjádřil hluboké znepokojení nad rostoucí rolí Ruska v zemi, včetně toho, jak by to mohlo ovlivnit ”územní suverenitu” Libye, jakož i protiteroristickou misi AFRICOM. „Zvýrazňuje to zhoubný vliv ruských žoldnéřů, kteří ovlivňují výsledek občanské války v Libyi a kteří jsou přímo odpovědní za nedávný a prudký nárůst bojů, ztrát a ničení v okolí Tripolisu,” uvedl Townsend. LNA podle něj posílilo více než 1400 ruských žoldáků - a pouze Rusové byli podle něj s to dron sestřelit.

V Libyi bojují ruští žoldnéři, padlé už převážejí do Ruska

Svět

Americký ministr obrany Mark Esper se počátkem týdne odmítl vyjádřit přímo k sestřelenému dronu, řekl Reuters, že věří, že Rusko „se snaží strkat prsty” do občanské války v Libyi a vytvořit tak situaci výhodnou pro Moskvu.

Ruské úřady popírají nasazení žoldnéřů na jakémkoli zahraničním bojišti a tvrdí, že ruští civilisté, kteří možná bojují v zahraničí, jsou dobrovolníci. Haftarova armáda popírá podporu ze zahraničí.

V Libyi se rozhořely boje o ropná pole

Svět

Jeden současný a jeden bývalý ruský žoldnéř řekl Reuters, že od září se Haftarova armáda těší podpoře několika stovek žoldnéřů ze soukromé ruské skupiny. Přítomnost ruských žoldnéřů v Libyi potvrzují také velitelé podřízení vládě národní jednoty a západní diplomaté.

Frederic Wehrey z americké organizace Carnegie Endowment for International Peace řekl, že na bojišti lze pociťovat přínos Rusů díky jejich pokročilým schopnostem v oblastech sahajících od odstřelovačů až po přesné zbraně, což posílí morálku LNA: „Haftarovi to skutečně dává technologickou výhodu.”

Haftar se opakovaně sešel s ruskými představiteli a jednal o pomoci. Nedávno s ním však jednali i Američané.

Spojené státy jednaly se vzbouřeným libyjským polním maršálem

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám