Hlavní obsah

Spojené státy jednaly se vzbouřeným libyjským polním maršálem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Vysocí američtí představitelé jednali se vzbouřeným libyjským polním maršálem Chalífou Haftarem, jehož Libyjská národní armáda se od jara pokouší ovládnout hlavní město Tripolis. Potvrdilo to v prohlášení americké ministerstvo zahraničí, uvedla agentura Anadolu.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Polní maršál Chalífa Haftar (uprostřed)

Článek

Podle ministerstva bylo jednání zaměřeno na kroky, které by vedly k ukončení bojů a k politickému řešení konfliktu v Libyi. Tou zmítají po svržení Muammara Kaddáfího boje. V zemi jsou v současné době dvě vlády a dva parlamenty, mezinárodně uznávaná v Tripolisu vedená premiérem Faízem Sarrádžem a druhá na východě země, která podporuje Haftara.

Podle amerického sdělení se na schůzce, jejíž místo nebylo zveřejněno, podařilo dosáhnout základu pro pokrok při dalších jednáních o příměří.

Haftarovo tažení na Tripolis si vyžádalo přes 1000 mrtvých, tvrdí WHO

Zahraniční

„Představitelé zdůraznili, že Spojené státy zcela podporují suverenitu a územní celistvost Libye, a dali najevo vážné obavy, že Rusko využívá konfliktu na úkor libyjského lidu,“ uvedlo ministerstvo. Rusko opakovaně jednalo s Haftarem a vyjádřilo mu podporu. Na Západě panují obavy, že by v Libyi mohlo Rusko použít stejný přístup jako v Sýrii, kde se mu podařilo udržet u moci prezidenta Bašára Asada. V zemi už působí ruští žoldnéři a poradci.

V Libyi bojují ruští žoldnéři, padlé už převážejí do Ruska

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám