Hlavní obsah

V Libyi se rozhořely boje o ropná pole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Vzbouřenecká Libyjská národní armáda (LNA) pod vedením polního maršála Chalífy Haftara ve čtvrtek oznámila, že provedla letecké útoky poblíž ropných polí na jihozápadě země. Boje v oblasti přitom již ve středu krátce přerušily provoz na poli Al-Fíl. Země je tak po několika měsících svědkem obnovených střetů o velká ropná pole mezi znepřátelenými stranami, jež spolu od dubna bojují o kontrolu nad metropolí Tripolisem.

Foto: Aidan Lewis, Reuters

Libyjské ropné pole Al-Fíl.

Článek

Síly LNA útočily na jednotky spojené s tripoliskou vládou u zemědělského zařízení nedaleko pole Al-Fíl, kde se těží 70 000 barelů ropy denně. Ozbrojenci napojení na Tripolis se podle LNA ve středu na několik hodin ropného pole zmocnili, Haftarovy síly je však následně zahnaly a těžba se obnovila. I tam podnikla LNA letecké útoky, do kterých nasadila proudové letouny, které zaútočily na okraj pole a zničily vozidla protivníka.

Haftarova Libyjská národní armáda (LNA) spojená s vládou v Benghází a Tobrúku oznámila, že bitevními vrtulníky MI-35 napadla čadské opoziční síly, které se chystaly zaútočit na největší libyjské ropné pole Aš-Šarára. Čadské síly byly přitom údajně napojeny na vládu premiéra Faíze Sarrádže, jež sídlí v Tripolisu obléhaném od dubna Haftarovými silami.

Informace o útocích LNA však nelze podle agentury Reuters nezávisle ověřit.

Obě vlády bojují o ovládnutí země od roku 2014. I přes zbrojní embargo OSN jim přitom pomáhají okolní státy. Za Haftarem stojí především Egypt či Spojené arabské emiráty. Podle USA jej podporuje i Rusko, které to však odmítá. USA však přiznaly, že nedávno jednaly i s Haftarem.

Spojené státy jednaly se vzbouřeným libyjským polním maršálem

Svět

Turecko je zase hlavním zahraničním spojencem tripoliské vlády, jejíž legitimitu uznává i OSN. Premiér Sarrádž ve středu v Istanbulu podepsal s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem dohodu o prodloužení vojenské spolupráce. Turecko už dodalo milicím podporujícím Sarrádže bojové drony TB2 i obrněná vozidla Kipri.

V Libyi bojují ruští žoldnéři, padlé už převážejí do Ruska

Svět

Experti OSN v nedávno uniklé zprávě obvinili několik států včetně Turecka, Egypta a SAE, že využívají konflikt v Libyi jako zástupnou válku pro dosažení svých cílů v regionu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám