Hlavní obsah

Do Evropy se dostali Afghánci, kteří měli v zemi zůstat, tvrdí německý plukovník

Evakuace afghánských spolupracovníků pomocí leteckých mostů z Kábulu byla naivní. Do Evropy se totiž dostali lidé, kteří tam měli zůstat, prohlásil v rozhovoru pro německý deník Bild plukovník Thomas Sarholz. V Afghánistánu sloužil v letech 2005 až 2006.

Foto: Spain Ministry Of Defense, Reuters

Evakuace z Afghánistánu, letoun mířil do Španělska.

Článek

„Že musíme pomáhat těm, kteří s námi na bojišti opravdu byli, kteří se na nás opravdu obrátili, o tom se vůbec nediskutuje! A pomoc se vztahuje samozřejmě také na jejich rodiny,“ uvedl Sarholz.

Současně ale varuje před představami, že místní zaměstnanci byli dobromyslní pomocníci nejen Bundeswehru, ale i dalších spojenců.

„Zažil jsem místní zaměstnance, pracovali především pro jiné země, a byli to sebevražední atentátníci. Zažil jsem místní pracovníky, kteří byli ve funkcích strážných a útočníkům hlásili časy, kdy konvoje opustily tábor,“ popsal plukovník.

Do Švédska se při evakuaci dostali dva muži, které země už jednou vyhostila

Zahraniční

„Lidé, které bychom tam měli raději nechat, se díky své tvrdosti a fyzické síle protlačili do evakuačních letadel,“ zhodnotil plukovník evakuace z Kábulu.

Sarholz považuje myšlenku, že se Bundeswehr zabýval pouze Afghánci, kteří sdílejí západní hodnoty, za naivní. Odkazuje na kulturní zvyklosti Afghánistánu, které jsou založeny a formovány rodinami a kmenovými vazbami.

„Tam jednotlivec, a zvláště žena, není schopen přežít,” uvádí plukovník. Soudržnost rodin, rodů a kmenů je v Afghánistánu životně důležitá.

„To je něco úplně jiného, než si dokážeme představit z německého pohodlí.” Žádná mise, tedy ani Bundeswehru, to podle plukovníka nezměnila.

Nárok na americké vízum má čtvrt milionu Afghánců

Svět

Sám Sarholz si postupem času uvědomil, že Němci do této mise možná šli s příliš velkou naivitou a příliš ambiciózními cíli.

Ve skutečnosti se toho moc nedokázalo. „Bylo dosaženo jen velmi malých cílů a bohužel nebylo možné proniknout do širokých sociálních tříd.”

Přiznal, že i on sám byl na počátku svého působení v Afghánistánu naivní.

„My Němci jsme totiž po roce 1945 dostali pomoc a nyní je naší povinností přispět ke zlepšení životních podmínek v jiné zemi, v jiné společnosti.“ Během svého působení v Afghánistánu poznal, jak moc byly jeho představy vzdálené realitě.

Britské tajné služby s pádem Kábulu letos nepočítaly, tvrdí Raab

Evropa

Německo pomocí leteckého mostu přepravilo z Kábulu do země 138 afghánských spolupracovníků a jejich rodin, celkově 634 osob.

Letecký most německé armády, který využívali také příslušníci dalších států a s nimi spolupracující Afghánci, dohromady přepravil do Německa 4587 lidí, z toho 3849 Afghánců a 403 německých státních příslušníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám