Hlavní obsah

Do Ceuty se dostalo rekordních 6000 migrantů, Španělsko nasadilo armádu

– Ceuta

Do španělské enklávy Ceuta na africkém pobřeží proudí další stovky migrantů ze sousedního Maroka poté, co tam v pondělí přes moře podél pobřeží připlulo či připlavalo na 6000 běženců. Z nich už 1600 místní úřady vrátily, další tisíce se ale dál snaží dostat do Španělska i přesto, že vláda v noci nasadila i vojáky a obrněná vozidla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zhruba 3000 migrantů připlavalo z Maroka do ŠpanělskaVideo: Reuters

 
Článek

Mezi asi 6000 běženci, kteří se v pondělí dostali do Ceuty, jsou zejména mladí muži. Nejméně 1500 osob je nezletilých, což komplikuje jejich repatriaci. V úterý španělský ministr vnitra Fernando Grande-Marlaska oznámil, že vláda už vrátila 1600 lidí.

Podle rozhlasu Cadena SER zemřel při pokusu přeplavat do Ceuty v pondělí jeden mladý Maročan, dalším dvěma lidem, kteří plavání nezvládli, zachránili život španělští záchranáři.

Rekordní počet migrantů

Pondělní vlna migrantů do Ceuty, která má asi 84 tisíc obyvatel, byla podle deníku El País bezprecedentní. Šlo o denní rekord počtu běženců, již vstoupili do Španělska. Překonali tak například počet 2000 migrantů, kteří loni ze 7. na 8. listopadu dopluli z Afriky na Kanárské ostrovy.

Španělská pobřežní stráž objevila u Kanárských ostrovů 17 mrtvých migrantů

Evropa

Španělská vláda se obává, že hromadné příchody migrantů do Ceuty neskončí. Marocké bezpečnostní složky totiž lidem přestaly bránit v přechodu hranice. Marocká vláda se zatím k pondělním událostem nevyjádřila.

Foto: Antonio Sempere, ČTK/AP

Španělští gardisté se snaží zabránit migrantům z Maroka, kteří připlavali, aby vstoupili na území Ceuty.

Podle deníku El Faro de Ceuta proudí migranti do enklávy i proto, že se před několika dny rozšířila zpráva, že marocká vláda otevřela na několik dní hranice.

Krize kvůli Západní Sahaře

Nynější situace je také výsledkem diplomatické krize mezi Madridem a Rabatem, kterou způsobilo odhalení, že Španělsko poskytlo pod falešnou identitou lékařskou péči lídrovi separatistické organizace Polisario Ibráhímovi Ghálímu. Ten vede povstalce na Západní Sahaře usilující o nezávislost na Maroku, které už v roce 1991 slíbilo uspořádat referendum o sebeurčení oblasti, ale zatím se tak nestalo. Ghálí (73) byl minulý měsíc přijat do nemocnice ve španělském městě Logroňo kvůli covidu-19.

Foto: Antonio Sempere, ČTK/AP

Migranti u hranice Ceuty

Polisario nyní ovládá necelou čtvrtinu území Západní Sahary, která je z velké části tvořena pouští, na severu se ale nachází ložiska fosfátů. Západní Sahara bývala kolonií a posléze provincií Španělska, které se z území stáhlo v 70. letech minulého století.

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) dorazilo letos do Španělska různými trasami na 9200 migrantů, z toho 4950 na Kanárské ostrovy. Tento údaj k 9. květnu a nezahrnuje pondělní průnik v Ceutě.

Reklama

Výběr článků

Načítám