Hlavní obsah

Čínský státní deník navrhuje sestřelit letadlo s předsedkyní sněmovny USA

– Peking

Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová míří na plánovanou cestu do Asie. Zatím ale neuvedla, zda se jednou ze zastávek stane Tchaj-wan, proti čemuž už dopředu ostře vystoupila Čína. Komentátor státem vlastněného deníku Global Times Chu Si-ťin dokonce uvedl, že pokud by Pelosiová na Tchaj-wanu chtěla přistát, měly by stíhačky její letadlo sestřelit.

Foto: Profimedia.cz

Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová

Článek

Pelosiová plánovala cestu do Asie už na jaře, tehdy jí v tom ale zamezil covid. Letadlo s předsedkyní sněmovny tak z Kalifornie vzlétlo až v sobotu. Na seznamu míst, která Pelosiová navštíví, figurují Japonsko, Jižní Korea, Malajsie a Singapur a předběžně je v itineráři údajně napsaný také Tchaj-wan.

Čína dlouhodobě považuje Tchaj-wan za svou součást, a proto už dopředu varuje, že návštěva tohoto ostrova by měla následky. Informace o tom, že Pelosiová chce Tchaj-wan navštívit, se prvně objevily před týdnem v deníku Financial Times.

Prohlaste, že Rusko sponzoruje terorismus, dala americkému ministrovi ultimátum šéfka Sněmovny

Válka na Ukrajině

Někteří čínští propagandisté pak výhrůžkami nešetří. „Pokud budou americké stíhačky doprovázet letadlo Pelosiové na Tchaj-wan, je to invaze. Čínská armáda má právo letadla zaplašit. Včetně použití výstražných střel či překážek v dráze letu. Pokud to bude neúčinné, tak je sestřelte,“ napsal Chu Si-ťin.

Později však svůj příspěvek smazal, aby mu Twitter odblokoval účet.

Oficiální stanovisko Číny tak výhrůžné není. Mluvčí ministerstva obrany Tchan Kche-fej ale varoval, že by cesta Pelosiové vážně poškodila princip jedné Číny a ohrozila suverenitu i územní celistvost této země.

Biden: USA by přišly bránit Tchaj-wan. Čína si hraje s ohněm

Zahraniční

V sobotu kolem půl 11 večer SEČ přistálo letadlo s americkou předsedkyní sněmovny v Honolulu, kde dotankovalo. Let Pelosiové budí zájem po celém světě. Podle serveru FlightRadar bylo v jednu chvíli nejsledovanějším letem, když pohyb letounu pozorovalo 100 tisíc lidí.

Pokud Pelosiová skutečně na Tchaj-wan zaletí, stane se nejvyšší americkou zástupkyní, která ostrov navštívila od roku 1997, kdy stejnou cestu uskutečnil Newt Gingrich, jenž zastával stejnou funkci.

Magazín Time už informoval, že by americká armáda v případě cesty na Tchaj-wan zřejmě zvýšila vojenskou přítomnost u ostrova, kam by poslala více bojových letadel, lodí i techniky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám