Hlavní obsah

Čína zkouší na Ujgurech kamerový software, jenž rozeznává emoce

Čínské úřady zkoušejí na etnických Ujgurech v provincii Sin-ťiang kamerový systém se softwarem, který má za cíl odhalit emocionální stav pozorovaných osob, napsal server BBC. Své tvrzení opírá o vyjádření nejmenovaného programátora, který zařízení údajně instaloval na několika místních policejních stanicích. Čína čelí kritice za svůj přístup k většinově muslimským etnickým Ujgurům. Místní úřady však tvrdí, že je zevrubné sledování místních obyvatel nutné z bezpečnostních důvodů.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Čínský programátor ukázal BBC fotografii pěti Ujgurů, na kterých čínské úřady údajně nový systém zkoušely. „Čínská vláda využívá Ujgury jako pokusné subjekty pro různé experimenty způsobem, jakými jsou využívány krysy v laboratořích,“ řekl.

„Umístili jsme kamery tři metry od subjektů,“ řekl o projektu, který pomáhal instalovat. „Je to podobné detektoru lži, ale s mnohem pokročilejší technologií,“ dodal s tím, že testovaní Ujgurové seděli na policejních stanicích na výslechových židlích, na nichž mají svázané ruce a nohy.

Čínští hackeři špehovali Ujgury v zahraničí, tvrdí Facebook

Bezpečnost

Systém podle něj snímá obličej vyslýchaných osob a z pohybů ve tváři vyčte jejich emocionální rozpoložení. Policistům pak poskytne barevný koláčový graf. Červená barva na něm například ukazuje negativní či úzkostlivé rozpoložení. Úřady podle něj software chtějí používat pro prvotní posouzení případných podezřelých ve fázi, kdy proti nim ještě nemají žádné důkazy.

Čínská ambasáda v Londýně na otázku BBC ohledně používání nového nástroje neodpověděla. „V Sin-ťiangu jsou plně garantována politická, ekonomická a sociální práva a svoboda náboženského vyznání všem etnickým skupinám,“ uvedla pouze.

Britský parlament: Čína se dopouští genocidy Ujgurů

Svět

„Je to šokující,“ řekla po zhlédnutí materiálů ředitelka organizace Human Right Watch pro oblast Číny Sophie Richardsonová. „Nejde jen o to, že redukujete lidi na koláčový graf, jsou to lidé, kteří jsou ve vysoce donucovacích podmínkách, pod obrovských tlakem. Jsou pochopitelně nervózní, a to je bráno jako náznak viny, což je podle mého názoru velice problematické,“ dodala.

Podle řady expertů a aktivistů jsou Ujgurové v Sin-ťiangu neustále sledovaní čínskou vládou za použití vyspělých technologií. Na mnoha místech jsou instalovány kamery schopné rozeznávat obličeje a obyvatelé u sebe musí mít stále chytré mobilní telefony s nainstalovanou vládní aplikací, jež umožňuje sledovat jejich pohyby a komunikaci. Centrální počítačový systém sbírá údaje o denní rutině místních obyvatel a upozorní policisty v případě, že se od ní odchýlí.

Vy máte převýchovné tábory taky, brání se Čína kritice ze Západu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám