Hlavní obsah

Čína zakázala pořady, v nichž muži nevypadají dost mužně

Čínská vláda zakázala televizní pořady, v nichž podle ní vystupující muži nevypadají dostatečně mužně. Zákaz dopadne zejména na talentové soutěže a zábavní průmysl, který podle vlády mládež přivádí na scestí.

Foto: Profimedia.cz

Čínsko-kanadský rapper Kris Wu. V Číně je velmi populární.

Článek

Televizním stanicím vláda nařídila vysílat v duchu „revoluční kultury“, tedy v souladu s politickou linií komunistické vlády. Zákaz je součástí širšího boje za upevnění morálky a snahy o dohled nad společností i obchodem, píše agentura AP.

Čínský regulátor zakázal zobrazovat nebo propagovat „nenormální estetiku“, ke které řadí „zženštilé muže“, „vulgární influencery“ a účinkující „s pokleslými mravy“. „Vysílací společnosti a televizní stanice nesmějí vysílat talentové soutěže, televarieté a reality show, které zobrazují děti celebrit,“ dodal. Na obrazovku nesmějí ani hvězdy, které mají přemrštěné příjmy, doplnil list The Guardian.

Čína znovu omezí dětem čas, který smějí trávit hraním PC her

Hry a herní systémy

Talentové soutěže jsou v Číně velkým hitem posledních let. Stanicím se podařilo převést do čínského prostředí pořady z Jižní Koreje nebo Británie.

Mladým Číňanům se líbí díky inovativním formátům, ale právě ty jsou spolu se vzhledem účinkujících trnem v oku vládců v Pekingu. Zejména herce a zpěváky z Jižní Koreje a z Japonska považuje čínská komunistická vláda za zcela nevhodné a nemužné vzory pro čínskou mládež, která by se podle ní měla více orientovat na tradiční čínskou kulturu a hodnoty.

Foto: Profimedia.cz

Jihokorejská chlapecká kapela Monsta X

Sledujte pořady s prezidentem

Podle deníku Guardian jsou úřady znepokojeny kulturou, která se s pořady šíří. Mladí lidé prý příliš konzumují zprávy o celebritách, které jsou také často mladé. Regulační úřad zaúkoloval média, aby omezila zprávy o bohatství, párty, životním stylu a drbech o celebritách.

List připomněl kauzu zpěváka čínsko-kanadského původu Krise Wua, který byl zatčen za znásilnění. Jeho fanoušci organizovali jeho osvobození z vězení. Wu obvinění odmítá.

Regulátor také vydal seznam zpráv, které v uplynulé době považoval za nejhodnotnější. Většina z nich jsou pořady, v nichž vystupuje prezident Si Ťi-pching, a také dokument, který útočí na zpravodajství BBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám