Hlavní obsah

Čína se nepřipojí k odzbrojovacím rozhovorům Ruska a USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína nemá zájem na účasti v jednání Moskvy s Washingtonem o jaderném odzbrojení, uvedl v pondělí šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov po jednání se svým čínským kolegou Wang I. O účasti Pekingu na rozhovorech o kontrole zbrojení opakovaně hovoří americký prezident Donald Trump.

Foto: Pool, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov (vpravo) a čínský šéf diplomacie Wang I.

Článek

„Čína nemá zájem připojit se k jednání Ruska a USA o jaderném odzbrojení a nepovažuje to za nezbytné,“ řekl čínský ministr novinářům. „Jaderný arzenál Čína trvale udržuje na minimální úrovni, která odpovídá zájmům naší obranné politiky,“ konstatoval.

Americká média koncem dubna napsala, že experti Bílého domu připravují na Trumpův pokyn návrh nové smlouvy o omezení strategických zbraní START, která by nahradila dohodu podepsanou v roce 2010 v Praze. Budoucí dohoda by podle prezidentova projektu měla zahrnovat nejen jaderné prostředky USA a Ruska, ale nově i Číny.

Trump letos v lednu v poselství o stavu Unie prohlásil, že místo dosavadní dohody START „možná můžeme dojednat jinou smlouvu, když přidáme Čínu a jiné (státy), ale možná se to nepovede; v takovém případě bychom všechny ostatní mnohonásobně překonali ve financování a inovacích“.

Lavrov potvrdil, že žádná jednání o přípravě třístranné odzbrojovací smlouvy se „zatím“ nevedou.

Reklama

Výběr článků

Načítám