Hlavní obsah

Čína posílá do lockdownu desítky milionů lidí kvůli 115 novým případům

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína v úterý zaregistrovala největší počet nově potvrzených případů covidu-19 za den od konce července. Testy prokázaly nákazu u 115 lidí, z nichž 107 se nakazilo při přenosu mezi lidmi uvnitř země. Nově je uzavřena celá provincie Chej-lung-ťiang a rozsáhlé oblasti provincie Che-pej sousedící s Pekingem. Z bytů nesmí vycházet 27 milionů lidí, částečná omezení postihla přes 108 milionů lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čína zažívá největší nárůst případů covidu za posledních pět měsícůVideo: Reuters

 
Článek

Devadesát z nových případů je v provincii Che-pej sousedící s Pekingem. Tři města v provincii – její jedenáctimilionová metropole Š´tia-čuang, sedmimilionový Sing-tai a čtyřmilionová prefektura Lang-fang – jsou už uzavřena a je v nich karanténa. Od 2. ledna v provincii Che-pej odhalili přes 600 nových případů nákazy, přičemž 544 jich připadalo na Š´tia-čuang.

Částečně uzavřená je i celá provincie, kde žije 71 milionů lidí. Opouštět ji smějí jen s negativním testem mladším tří dnů. Protože se restrikce nedodržovaly, bylo 20 000 obyvatel z dvanácti vesnic odvezeno do vládních karanténních středisek.

Foto: Aly Song, Reuters

Dodávka jídla v Šanghaji

V nejsevernější čínské provincii Chej-lung-ťiang s hlavním městem Charbinem vyhlásili nouzový stav poté, co tam bylo nově detekováno 28 případů nákazy koronavirem. Obyvatelé nesmějí opouštět provincii na severu Číny, kde žije 37,5 milionu lidí. Zakázána jsou též všechna shromáždění.

Kvůli 40 lidem v Číně zavřeli pětimilionové město

Koronavirus

Už v pondělí bylo zcela izolováno pětimilionové město Suej-chua, kde se touto dobou koná populární festival ledových soch. Tam byl v pondělí zjištěn jeden případ onemocnění covidem a dalších 45 případů nákazy koronavirem bez příznaků.

Čína za celou dobu pandemie vykázala 87 706 potvrzených případů nákazy. To je řádově méně než v případě mnohem méně lidnatých zemí včetně ČR, která ke středě eviduje přes 855 tisíc případů. Čína ovšem do statistiky nezahrnuje tzv. asymptomatické případy, tedy nakažené, u nichž se neprojeví symptomy covidu-19. Proto má čísla nízká. Země eviduje 4634 obětí z řad infikovaných.

Čína zesiluje opatření den před tím, než do země přiletí po dlouhých odkladech experti Světové zdravotnické organizace (WHO), aby vyšetřili původ koronaviru SARS-CoV-2. Poletí přímo do Wu-chanu, který byl loni pandemií postižen jako první. Zatím není jasné, zda budou muset experti jít do karantény.

Reklama

Výběr článků

Načítám