Hlavní obsah

Čeští vojáci v Mali jsou v pořádku

Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Bamako

Čeští vojáci, kteří jsou v Mali na výcvikové misi Evropské unie, jsou v pořádku. Novinkám to v pondělí řekla šéfka oddělení komunikace generálního štábu Magdalena Dvořáková. V zemi se chopili v půlce srpna moci vzbouření malijští vojáci. Ti zajali prezidenta Ibrahima Boubacara Keitu, který se krátce poté vzdal moci.

Foto: AP, ČTK/AP

Vojáci v Mali před sídlem prezidenta.

Článek

„Naši vojáci jsou v pořádku,“ sdělila Dvořáková. Jaký bude další osud mise, není podle ní zatím jasné. „Je to mise EU, takže musí rozhodnout EU,“ doplnila.

Co se týká nasazení zahraničních vojáků v Mali, německá kancléřka Angela Merkelová minulou středu ubezpečila, že nynější situace v zemi nebude mít na mírovou misi žádný vliv.

Čech v čele mise

Velení výcvikové mise EUTM převzal 12. června český brigádní generál František Ridzák. Velí více než 700 vojákům ze dvou desítek zemí, kteří pomáhají při výstavbě malijské armády a jejím výcviku pro boj s islámskými radikály.

V Mali je v současné době 120 českých vojáků. Jádro tvoří čtyřicetičlenná skupina příslušníků resortu obrany, kteří mají na starosti výcvik vojáků. V zemi dále působí 3. úkolové uskupení Armády ČR Mali pod vedením kapitána Jana Mikláše, která má na starosti ochranu velitelství výcvikové mise EUTM v Bamaku a ochranu výcvikové základny Koulikoro, ležící 60 km od hlavního města.

Češi převzali vedení výcvikové mise v Mali

Domácí

Jednání s povstalci 

Do Bamaka přiletěla o víkendu delegace Hospodářského společenství západoafrických států (ECOWAS) vedená bývalým nigerijským prezidentem Goodluckem Jonathanem, která jednala v neděli se zástupci vojenské junty vedené plukovníkem Assimim Goitou o směřování země po převratu.

„Junta potvrdila, že chce tříleté přechodné období, kdy by se obnovily základy maliského státu. Tento přechod bude řízen orgánem vedeným vojákem, který bude současně hlavou státu,“ řekl agentuře AFP zdroj z delegace. Dodal, že vláda bude složená především z vojáků.

Malijský prezident po vojenské vzpouře odstoupil z funkce

Svět

Mluvčí junty plukovník Ismael Wagué dodal: „U určitých aspektů jsme dosáhli kompromis a jednání budou pokračovat.“ Neuvedl však, čeho se kompromis týká.

Podle AFP vláda souhlasila s propuštěním svrženého prezidenta Keity, který by se mohl vrátit do svého domu v Bamaku. „Jestliže chce odejet do zahraničí na léčení, není to problém,“ řekl AFP zdroj z ECOWAS. Premiér Boubou Cissé by měl být převezen do střežené rezidence. Že je shoda jen částečná, doplnil i Jonathan: „Byli jsme schopni se shodnout v několika bodech, zatím ale ne ve všech.“

Proti Keitově vládě se v zemi již několik měsíců konaly demonstrace. Opozice zpochybňuje vítězství Keitovy strany v jarních volbách; řada lidí je rovněž nespokojena s tím, že si podle nich vláda nedokáže poradit s rostoucím vlivem ozbrojených islamistů na severu a v centrální části země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám