Hlavní obsah

Britské vojáky zřejmě zastřelili jejich afghánští spolubojovníci

Novinky, DPA,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul/Londýn
Aktualizováno

V provincii Hílmand na jihu Afghánistánu padli dva britští vojáci, potvrdilo ve čtvrtek britské ministerstvo obrany. Je mezi nimi i žena. Afghánská média uvádějí, že se stali obětí útoku afghánských spolubojovníků, Londýn to nepotvrdil.

Foto: Profimedia.cz

Britský voják v Afghánistánu. Ilustrační foto

Článek

„Příslušník britské námořní pěchoty a britská vojačka podlehli zraněním, která utrpěli na hlídce v okresu Nahrí Saradž v Hílmandu,“ uvedl mluvčí sil aliance pod velením NATO Hagen Messers.

Tvrzení místního tisku, že šlo o útok afghánských spolubojovníků Messers nepotvrdil: „Nemůžeme vyvrátit ani potvrdit, že to byl útok zevnitř. Shromažďujeme další podrobnosti týkající se incidentu.“

Mulla útoky podpořil 

Vedoucí Tálibánu mulla Umar zveřejnil ve středu, že vzrostl počet útoků afghánských policistů a vojáků na koaliční vojáky. Vyzval též všechny "odvážné Afghánce sloužící cizím silám, aby zaútočili“. „Zvyšte své úsilí rozšířit oblast infiltrace v řadách nepřítele,“ řekl mulla.

Jen o pár hodin později byli v provincii Uruzgán mužem v uniformě afghánské policie zastřeleni dva američtí vojáci.

Nahrí Saradž patří k nejnebezpečnějším oblastem Afghánistánu, vzbouřenci tam podnikají 11 procent ze všech útoků v Afghánistánu.

Foto: Novinky

Hílmand

Reklama

Výběr článků

Načítám