Hlavní obsah

Bloggerka se před volbami v Egyptě svlékla do naha a skandál je na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Aktivistka z Hnutí 6. dubna Aliaa Magda Elmahdy se v Egyptě dva týdny před parlamentními volbami postarala o skandál, když na svém blogu zveřejnila fotografie, na nichž pózuje zcela nahá. Z reakcí je znát, že volební kampaň v zemi nabírá na obrátkách. O fotografiích informovala televize Al-Džazíra.

Článek

Ženská nahota je v muslimském světě považována za tabu a tiskové oddělení hnutí se nechalo slyšet, že mladá žena nikdy nebyla jeho členkou.

Hnutí 6. dubna začátkem roku pomáhalo s organizací protestů, které přispěly ke svržení prezidenta Husního Mubaraka letos 11. února.

Agentura DPA poznamenala, že mladá žena má na fotografiích na sobě jenom punčochy a červené baleríny. V atmosféře, kdy některá média delší dobu brojí proti mládežnickému hnutí, by jakákoli spojitost jejího blogu s ním poškodila jeho obraz před volbami.

Otázka, do jaké míry smějí ženy odhalit své soukromí, byla v Egyptě slyšet hlasitě i v posledních týdnech. Radikální islámská strana An-Núr například nahradila fotografii jedné své kandidátky obrázkem růže, zatímco mužské kandidáty všude doprovázela podobizna. Předseda strany tvrdil, že šlo o vlastní rozhodnutí kandidátky, bojovnice za práva žen ale postup strany kritizovaly.

První parlamentní volby v Egyptě po svržení Mubaraka začínají 28. listopadu a mají se konat ve třech etapách, z nichž poslední je plánována na leden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám